Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dynia - królowa jesieni cz. I (wytrawnie)

Dynia - przez lata zapomniana i mało popularna, wraca do łask w wielkim stylu, można z niej przygotować wiele ciekawych potraw.

Dynia - kojarzona przez dzieci jako symbol Halloween, jest bardzo smacznym i przez wielu niedocenianym warzywem. Jej uprawa jest niezwykle prosta i w zależności od odmiany można wyhodować naprawdę pokaźną sztukę.

Oprócz miąższu do potraw można wykorzystać również pestki dyni oraz olej z pestek dyni, które są bogate w mikroelementy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Odmian dyni jest całkiem sporo, choć najczęściej w kuchni wykorzystuje się dynię hokkaido, muscat, olbrzymią i makaronową, z których przygotowuje się przepyszne dania, a także przetwory na zimę. 

Puree z dyni dodane do ciasta drożdżowego nie tylko dodaje mu smaku, ale również sprawia, że ciasto zmienia kolor na bardziej apetyczny, dzięki czemu nawet niejadek skusi się na jedną porcję więcej niż zwykle.

Choć nie każdy przepada za dynią (być może w dzieciństwie babcia częstowała go zupą mleczną z dodatkiem dyni i od tego czasu wspomina ją niezbyt przyjemnie), to zapewniam, że warto się z nią polubić, bo jest nie tylko zdrowa, ale odpowiednio przygotowana smakuje wybornie.

Dynia w wersji wytrawnej:

Zawijany chleb dyniowo-brokułowy (przepis)

Dynia - królowa jesieni cz. I (wytrawnie)

 

Curry z dynią i łodygą brokuła (przepis)

Dynia - królowa jesieni cz. I (wytrawnie)

 

Nocne bułki dyniowe z natką pietruszki (przepis)

Dynia - królowa jesieni cz. I (wytrawnie)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak