![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Doradca Smaku IV: Kebab z kalafiorem i truskawkami wg Andrzeja Polana, odc. 9](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-iv-kebab-z-kalafiorem-i-truskawkami-wg-andrzeja-polana-odc.-90-3.jpg)
Kebab i gyros to dziś jedne z najpopularniejszych dań typu fast food. Bardzo często ich nazwy stosowane są wymiennie, a to dwie różne potrawy. Różnią się pochodzeniem, smakiem, sposobem podawania.
Kebab pochodzi z Turcji. Robi się go z odpowiednio przyprawionej baraniny, mięsa drobiowego lub cielęciny. Kebab najczęściej podawany jest w chlebie typu pita albo bułce, z dużą ilością warzywnych dodatków oraz sosami. W zależności od preferencji – łagodnym lub ostrym.
Gyros natomiast jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni greckiej. Do gyrosu, wykorzystuje się najczęściej szynkę wieprzową, ale spotykana jest również wersja z drobiu, baraniny lub cielęciny. Gyros serwuje się z pomidorami i domowymi frytkami. To wszystko zawinięte w chlebku pita i polane sosem tzatziki.
Zobaczcie najlepsze przepisy na potrawy typu Kebab i Gyros. Wykorzystajcie do nich przyprawę kebab-gyros Prymat, dzięki której podkreślicie walory smakowe i zapachowe obu dań. W skład tej mieszanki wchodzą intensywne w smaku przyprawy, takie jak między innymi: papryka słodka, gorczyca, kolendra, majeranek, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: