Odpowiednie przygotowanie mięsa do pieczenia sprawi, że będzie ono wyjątkowo aromatyczne, delikatne i kruche. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzi znana od lat w kuchni polskiej- solanka. Jeśli tylko spróbujesz, zobaczysz że to świetny sposób na przyrządzenie mięsa!
Solanka do mięsa - co to takiego?
Solenie mięsa, kiedyś było sposobem na przedłużenie jego trwałości. Dzięki solance mięso staje się soczyste, kruche i bardzo aromatyczne.
Solanka-co to takiego? To odpowiednio przygotowany roztwór soli i wody, do którego wykorzystane zostały składniki w określonych proporcjach. Do domowej solanki możemy dodać również przyprawy i zioła, tak by wydobyć z peklowanych produktów maksimum smaku.
Solanka - do jakiego mięsa?
W solance możemy przygotować każdy rodzaj mięsa- wieprzowinę, drób, wołowinę, a nawet ryby. Niektóre mięsa, bez moczenia w solance są twarde i łykowate np. baranina czy dziczyzna.
W zależności od wybranego rodzaju mięsa, czas moczenia w solance będzie się różnił. Również dodatki do poszczególnych mięs będą inne. Jakie przyprawy do solanki pasują do konkretnych mięs?
Przed pieczeniem mięsa wieprzowego, możemy pozostawić go na całą noc w solance. Dzięki moczeniu w roztworze soli, mięso zyska wyjątkowy aromat, a po upieczeniu będzie bardziej soczyste i pełne koloru. Solanka wpłynie również na wydłużenie trwałości mięsa, po upieczeniu będzie dłużej się nadawało do spożycia. Przyprawy jakie doskonale sprawdzą się w przypadku wieprzowiny to majeranek, pikantna papryka, cząber oraz kminek.
Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, mięso drobiowe najlepiej zostawić w solance na całą noc. Po wyjęciu z piekarnika mięso będzie kruche i delikatne. Jeśli zależy nam na przygotowaniu mięsa soczystego w środku, ale z chrupiącą skórką, możemy skorzystać z funkcji pary w piekarniku. Mięso drobiowe lubi delikatne przyprawy, świetnie sprawdzą się tutaj zatem zioła prowansalskie, tymianek, oregano czy kumin.
Solanka do ryb
Mięso ryb jest bardzo delikatne, dlatego nie wymaga długiego moczenia w solance. Wystarczy dosłownie kilka minut w zalewie, by zapobiec wyciekaniu białej pianki z ryby.
Inaczej wygląda natomiast moczenie ryb w procesie przygotowania do domowego wędzenia. W tym przypadku chude ryby moczymy w mniejszej ilości soli przez 6 do 12 godzin, natomiast do tłustych ryb przygotujemy solankę z 80g soli peklowej na 1 litr wody.
Zarówno w przyrządzaniu solanki do pieczenia ryby jak i do wędzenia, świetnie sprawdzą się przyprawy takie jak pieprz, pieprz cytrynowy czy koperek.
Solanka do mięsa - przepis podstawowy
Przepis na solankę jest bardzo prosty, najważniejsze jednak są proporcje. Jakie proporcje powinna mieć idealna solanka do mięsa?
Do przygotowania solanki, na 1 kilogram mięsa potrzebujemy 40 gramów soli peklowej oraz 400 mililitrów wody. Do takiego roztworu możemy dodać 3 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe.
Jak z podanych składników zrobić solankę? W letniej, przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól wraz z przyprawami. Gdy woda będzie całkiem zimna, zalewamy solanką mięso tak, aby całe mięso było w niej zanurzone. Jeśli przygotowujemy mięso na obiad, powinniśmy moczyć go kilka godzin, najlepiej całą noc.
Należy również pamiętać o dokładnym osuszeniu mięsa przed właściwą obróbką.