![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Dziki ryż z soczewicą, curry i kalafiorem, DS XVII odc. 11](https://pliki.doradcasmaku.pl/dziki-ryz-z-soczewica-curry-i-kalafiorem-ds-xvii-odc-110-3.jpg)
Kuchnia indyjska ma swoich wielbicieli. Jest znana z niezwykle bogatego wachlarza aromatów i przypraw. jest królową wegetariańskich pyszności: aloo gobi, samosów, chana dal czy sera paneer ze szpinakiem. Kuchnia indyjska kojarzy się również z potrawą butter chicken, tikka masala, chlebkami naan lub dalem. Jej niezwykłe bogactwo przepraw jest bardzo charakterystyczne i łatwo rozpoznawalne przez konsumentów. Kmin rzymski, kardamon, kumin, czarnuszka, chili, kozierdka, kolendra, czosnek, gorczyca to zaledwie kilka najbardziej popularnych przypraw stosowanych w tej kuchni. Kuchnia indyjska to także napoje: mango lassi, lassi czy masala chai. Nie zrażajcie się długą lista składników w przepisach kuchni indyjskiej - gotowanie nie jest tak skomplikowane na jakie wygląda, a smak potraw hinduskich wynagradza włożony trud.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: