Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

20.02.2014 14:57

chcę nastawić zakwas na żurek- mam mąkę żurkową i moje pytanie- czy ta kromka chleba, która przewija się w każdym przepisie to niezbędna konieczność?

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

20.02.2014 15:08

zostawiaj sobie zawsze trochę żurku na następny raz i nie będziesz musiała dodawać kromki chleba

Alex_M

Zadanych pytań: 119

20.02.2014 15:39

ja nie dawałam skórki, dałam troszkę zakwasu chlebowego (zakwas prowadzony na mące żytniej 2000) :)

mysza75

Zadanych pytań: 96

20.02.2014 19:14

ja nie dodaję kromki chleba i zakwas wychodzi

Odpowiedzi (12)

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.02.2014 15:00

Konieczna nie jest :) Jeśli masz ciepłe miejsce, w którym zakwas zacznie szybko fermentować, to OK. Kromka chleba żytniego była kiedyś takim naturalnym zakwasem do rozpoczęcia fermentacji. Teraz niejednokrotnie ciężej kupić prawdziwy chleb na zakwasie, niż samodzielnie ukisić żur ;)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

20.02.2014 15:03

dzięki za szybką odp :)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

20.02.2014 15:05

nie jest konieczna jak juz wyjaśniła Habibi,moja mama zawsze dokladała,żeby zurek szybciej sie ukisił

Konczi

Zadanych pytań: 632

20.02.2014 15:12

ja dodaję zawsze skórkę :) ale nie jest to konieczność

babajaga1969

Zadanych pytań: 384

20.02.2014 15:13

ja dodaję nie tyle kromkę ile piętkę od chleba - tak nauczyła mnie babcia, a trochę ukiszonego żurku na kolejny zaczyn, tak jak radzi barbara11561, też dodaję

gosia56

Zadanych pytań: 466

20.02.2014 15:18

ja nie dodaję kromki do zakwasu

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

20.02.2014 15:19

konieczna nie jest ale dodaje smaku żurkowi

Romanowka

Zadanych pytań: 28

20.02.2014 15:31

ja zakwaszam bez chleba i zawsze się udaje

krokus

Zadanych pytań: 145

20.02.2014 17:51

ja dodawałam po to żeby szybciej się ukisił

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

20.02.2014 22:53

Konieczna nie jest, ale danie jej nic nie zaszkodzi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak