Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

CAROLL1989

Zadanych pytań: 12

26.08.2014 13:13

Chcę zacząć dietę z dań przygotowanych tylko przeze mnie. Żadnych kupowanych, gotowych potraw, sosów itp. Jaki chleb powinnam piec aby był zdrowy dla mnie i mojej rodziny?

Najlepsze odpowiedzi (3)

anemon

Zadanych pytań: 163

26.08.2014 19:34

Oczywiście chleb na zakwasie jest bardziej wartościowy od tego na drożdżach, ale to zdecydowanie wyższa szkoła jazdy. Raczej zacznij od wypieków na drożdżach, a z czasem dopiero na zakwasie.

mysza75

Zadanych pytań: 96

26.08.2014 22:08

chleb na zakwasie jest najzdrowszy żytni albo mieszany

pestka

Zadanych pytań: 424

27.08.2014 20:43

ja robiłabym razowy z pestkami dyni

Odpowiedzi (23)

monikalangier

Zadanych pytań: 0

26.08.2014 13:22

Zdecydowanie żytni.

Habibi

Zadanych pytań: 690

26.08.2014 13:34

No niekoniecznie żytni, ponieważ nie każdy toleruje kwaśny i ciężki chleb! Myślę, że należałoby zacząć od czegoś lżejszego np. z pełnoziarnistej mąki pszennej (graham) ze sporą zawartością otrąb, która pięknie oczyszcza ze złogów nasze jelita - można dodawać ziarenka (dynia, słonecznik, len, sezam) i oczywiście nieco mąki żytniej w tej mieszance też nie zaszkodzi :) Ale proponuję zaczynać bez kombinacji, aby się nie zniechęcić ewentualnymi porażkami - pieczenie chleba bywa kapryśne ;)

CAROLL1989

Zadanych pytań: 12

26.08.2014 14:20

na zakwasie czy tylko drożdże wystarczą? Jeśli tylko drożdże to czy suszone czy świeże?

Habibi

Zadanych pytań: 690

26.08.2014 14:31

Sądzę, że na początek drożdżowy lepiej zrobić, bo jest najprostszy. Te na zakwasie wymagają nieco samozaparcia, cierpliwości i znacznie więcej doświadczenia :) Natomiast wybór rodzaju drożdży to subiektywna decyzja, zresztą pewnie będziesz chciała skorzystać z gotowych przepisów - w nich znajdziesz sugestię, czy drożdże mają być świeże czy wystarczą granulowane. Ja piekę na obu rodzajach i wychodzą, jak należy - no chyba, że sama coś namieszam podczas wyrabiania, co jest częste u mnie - wtedy z efektem bywa różnie ;) Najlepiej zaczynać od najprostszych przepisów z małą ilością składników, a dopiero wraz ze zdobytym doświadczeniem rozszerzać przepisy.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

26.08.2014 15:01

upiecz chlebek z mąki orkiszowej na drożdżach i możesz dodać dodatki o jakich pisze @Habibi

CAROLL1989

Zadanych pytań: 12

26.08.2014 15:29

a bułeczki można z tego samego ciasta? czy jest jakiś inny sposób przygotowania?

Ali

Zadanych pytań: 0

26.08.2014 15:50

Zależy co to za dieta. Niezbyt szczegółowo napisałaś.

dorrota

Zadanych pytań: 10

26.08.2014 17:11

fajny pomysł, jednak jest to bardzo czasochłonne i wymagające. Ale można wyczarować dużo pysznych zamienników rzeczy, które zawsze kupowałaś w sklepie

CAROLL1989

Zadanych pytań: 12

26.08.2014 18:21

Dieta zdrowsza, mniej chemiczna... więcej szczegółów nie ma. Szukam przepisów na potrawy czy produkty które można zrobić samemu - może wyjdzie taniej a przy okazji bardziej zdrowo. Mam dużo czasu -siedzę na urlopie macierzyńskim w domu i uczę się gotować dla mojej rodzinki

Ali

Zadanych pytań: 0

26.08.2014 21:04

Czy chleb na zakwasie jest bardziej wartościowy od drożdżowego to kwestia mocno dyskusyjna. Nie mniej jednak polecam swojego bloga: www.chleby.info Tam znajdziesz sporo domowych rzeczy, może coś ci się spodoba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak