Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pycholka

Zadanych pytań: 78

14.07.2014 11:42

Chciałabym jakoś przechowac cukinie na zimę (niekoniecznie do słoika no chyba że macie na prawdę jakąś bombę ;)) myślę o jej zamrożeniu w kawałkach, plastrach. Będzie ok po rozmrożeniu?

Odpowiedzi (25)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

14.07.2014 20:48

Można zawekować w delikatnej zalewie, jak fasolkę szparagową. Będzie super do lecza i surówki.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

14.07.2014 21:16

Oczywicie a jak masz w warzywach na patelnie cukinię zamrożoną potem po odmrożeniu jest dobra. Pewnie,że możesz zamrozić

Renataj

Zadanych pytań: 1275

14.07.2014 22:41

O - fajny pomysł z tym mrożeniem. Zawsze robiłam z niej tylko jakieś przetwory a mrożenia nie próbowałam bo wydawało mi się, że po rozmrożeniu cukinia będzie ciapowata.

misia53

Zadanych pytań: 339

14.07.2014 22:46

z powodzeniem można zamrozić i w chłodnym miejscu bardziej dojrzała poleży do wiosny

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

15.07.2014 07:59

ja ją mrożę

borgia

Zadanych pytań: 89

15.07.2014 19:31

Odpowiedź 19. Będzie ok, bo w wielu mieszankach warzyw jest cukinia. No ale... ona jest przez cały rok dostępna, więc czy warto? Bo i czas trzymania w zamrażalniku nie jest długi. No chyba, że masz własną - wtedy nie ma się nad czym zastanawiać. Nada się i do zup, sosów, dań w typie chińskim, risotto... Niestety nie do sałatek - sflaczeje po prostu.

migotka28

Zadanych pytań: 20

16.07.2014 15:28

ja w tamtym roku pierwszy raz mroziłam bo miałam urodzaj i w tym roku również planuję, zamroziłam pokrojoną w kostkę część ze skórką i część bez skórki polecam opcję ze skórką,cukinia wtedy się tak nie rozpada i jest w sam raz do smażenia na patelnię, ja mrożę dopiero jak cukinia sie kończy tak gdzies we wrześniu póki co dopiero sie u mnie zaczyna, polecam tez pyszną sałatkę z cukinią http://www.doradcasmaku.pl/przepis/289983/przetwory-salatka-z-cukinii.html

flaviadeluce

Zadanych pytań: 3

16.07.2014 15:33

ja robię ketchup z cukinii :) Ale mrozi się też dobrze

Edith85

Zadanych pytań: 20

17.07.2014 07:40

Mrożona cukinia to już nie to samo, kilka razy mroziłam i nie byłam zadowolona. Ja robię sałatkę do słoików lekko słodką i dżem z cukinii.

mysza75

Zadanych pytań: 96

17.07.2014 18:49

nie mrożę cukinii bo dla mnie to już nie jest to. Po rozmrożeniu traci ona jak da mnie. Wolę zrobić w sloikach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak