Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

15.05.2014 19:37

Chciałabym ozdobić tort zielonymi listkami ale nie takimi z masy cukrowej. Czy polecicie mi sposób na takie np z pora czy coś w tym rodzaju ,jak je przygotować by się nadawały do ozdoby.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

15.05.2014 20:29

przyszło mi na myśl że można wykorzystać prawdziwe listki np. melisy lub mięty do ozdoby tortu są jadalne a aby były bardziej trwałe zanurzyć je w rozpuszczonej schłodzonej galaretce owocowej lub żelatynie przed położeniem ich na torcie

Lis

Zadanych pytań: 56

15.05.2014 22:57

Osobiście bym użyła listków mięty lub melisy i zrobiła tak jak pestka.

Lidzia

Zadanych pytań: 21

16.05.2014 06:31

Polecam listki z galaretki agrestowej. Oczywiście dać co najmniej połowę wody mniej do jej rozrobienia. Wylać na folię aluminiową, a po stężeniu wykroić odpowiednie kształty. Drugi sposób to użycie frużeliny, ugotować gęsty kisiel, dodać 2-4 łyżeczki żelatyny i dalej postępować tak, jak z galaretką.

Odpowiedzi (11)

pestka

Zadanych pytań: 424

15.05.2014 20:07

Ja bym spróbowała ubić białko na sztywną pianę i rozprowadzić go pędzelkiem po listkach , potem przy pomocy szczypiec obtoczyć w drobnym cukrze , położyć na pergaminie i wysuszyć np w piekarniku , zastanawiam się tylko jakie można by było wybrać listki ? Słyszałam o takiej metodzie na niektóre jadalne kwiatki.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

15.05.2014 22:53

Też skorzystam z Waszych rad co do przyozdobienia tortu, oprócz masy cukrowej.

Niki22

Zadanych pytań: 46

16.05.2014 00:04

jeśli nie masa cukrowa to może gotowe liście z wafla? ale wg mnie najlepiej wykorzystać świeże :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

16.05.2014 08:49

Ja widziałam na torcie listki mięty zamiast lisków z masy cukrowej , bardzo fajnie to wygladało nigdy czegoś takiego nie widziałam.

Pietruszka

Zadanych pytań: 523

16.05.2014 09:44

również wypróbuje te metody, fajne

borgia

Zadanych pytań: 89

16.05.2014 10:40

Mięta wygląda świetnie i nie burzy smaków. Ale... Nasz (bo dla nas z okazji ślubu) tort truskawkowy robiony przez koleżankę mojej Mamy był najpiękniejszym tortem świata. I najlepszym do tej pory. Ozdobiony listkami truskawek zebranymi w bukiecik z gałązką z dojrzałymi truskawkami. Efekt... piorunujący i do dziś wspominany przez kilku gości. Zawsze możesz użyć listków roślin nietoksycznych. Chciałam wkleić link do postu Christophera z porem niczym anżelika - w cukrze, ale nie ma go. Albo ja jestem ślepa... Wydawało mi się, że to z okazji Walentynek było. Ale tu jest coś, co wprawiło mnie w zachwyt - a dlaczego by nie tak? http://www.doradcasmaku.pl/przepis/315039/roze-truskawkowe-8go-marca-dzien-kobietprzepis-dla-panow.html

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.05.2014 11:56

Ja wiem, że cukiernicy przygotowują kandyzowane liście pora (w gęstym syropie cukrowym) - gotuje się to do czasu, kiedy będą szkliste, studzi i tnie na skośne szerokie pasy. Takich często używało się w cukierni do strojenia właśnie tortów i babeczek z kremem lub bitą śmietaną - stanowiły fajny kontrast dla kandyzowanych kolorowych wiśni.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

16.05.2014 13:15

W domu gotowałam kiedyś pory w syropie z wody, cukru i odrobiny cytryny. Po ostygnięciu kroiłam i bardzo fajne były.

Klausia

Zadanych pytań: 251

16.05.2014 16:02

Listki mięty byłyby super zatopione w jakimś bardzo gęstym syropie :)

agnieszkalider

Zadanych pytań: 284

16.05.2014 21:08

Do deserów i ciast słodkich świetnie sprawdza się świeża mięta, ja często wykorzystuję do zdobienia deserów, polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak