Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Lis

Zadanych pytań: 56

08.11.2014 14:28

Chciałabym podszkolić się w kuchni marokańskiej - bogactwo smaków itp. czy macie jakieś ciekawe przepisy? może doradzicie jakieś forum, bloga lub książkę??

Najlepsze odpowiedzi (3)

Christopher

Zadanych pytań: 31

08.11.2014 23:24

Może przeczytasz moje opisy przygotowania tagine (tajine) i marynowania cytryn. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/325828/tazin-z-indykiem-i-daktylami..html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/299470/tazin-rewelacja.html? Naczynie zwane tagine możesz zastapić innym.

Lis

Zadanych pytań: 56

09.11.2014 10:03

Dzięki wszystkim za informację, borgia rzeczywiście będę musiała przejrzeć książkę Basi:) Szczerze mówiąc ta kuchnia mnie fascynuje... podszkolę się i zobaczę co z tego wyjdzie:)

Lis

Zadanych pytań: 56

09.11.2014 10:05

Christopher gdzie kupowałeś tazin? Widziałam jakieś na allegro ale jakoś nie jestem do nich przekonana....

Odpowiedzi (10)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

08.11.2014 15:26

Z ciekawości wbiłam w przeglądarkę , podbają mi sie przepisy tej kuchuni, myślę ,że to by były moje smaki. Musiz podszolic się przegladając strony internetowe tej kuchni.

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

08.11.2014 17:41

też chętnie bym wypróbowała jakiś przepis z tej kuchni

Renata9

Zadanych pytań: 329

08.11.2014 18:27

niestety nie znam kuchni marokańskiej, ale to bardzo ciekawa kuchnia, chyba warto się z nią zapoznać :-)

Ali

Zadanych pytań: 0

08.11.2014 18:38

Jak masz facebooka to zapisz się do grupy "Babki z rodzynkami". Tam są muzułmanki, pewnie sporo ci powiedzą o kuchni marokańskiej.

Christopher

Zadanych pytań: 31

08.11.2014 21:06

Jest taka pozycja "Kuchnia marokańska"-Marek Urbański.Mam stare wydanie, nie wie czy teraz dostaniesz w księgarni, ale na pewno sa inne. Rok temu opublikowałem na blogu wpis o Maroku. Jest tam opis tagina i...Ale w internecie znajdziesz dużo wiadomości. Dla mnie Marocco to bajka .

borgia

Zadanych pytań: 89

08.11.2014 21:16

Polecam Ci to danie. Wydaje się skomplikowane, ale naprawdę takie nie jest. No może przed pierwszym razem może budzić jakieś wątpliwości... Jest pyszne. Użyłam marynowanych cytryn zrobionych przez Basię, dzielącą się swoimi przepisami tutaj. Tajine: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/164805/tajine-z-kurczaka-z-czarnymi-oliwkami.html Cytryny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/94386/marynowane-cytryny.html Korzystam z tego przepisu na cytryny od lat. Basia mieszka w Tunezji, więc przejrzyj jej książkę - kuchnia całego Maghrebu jest do siebie bardzo podobna i te same dania, choć w różnych wersjach można zjeść w Maroku, Tunezji i Algierii. Poszukaj w wyszukiwarce googli "kuchnia marokańska przepisy". Myślę, że sporo Ci wyskoczy. Osobiście kuchnię arabską bardzo polecam - szalenie aromatyczna z niesamowitym klimatem. Po prostu pyszna. A tu jeszcze coś na deser: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/51841/baghrir-marokanskie-nalesniki-z-tysiacem-dziurek.html - bardzo proste. I coś jeszcze: http://swiat-od-kuchni.bloog.pl/id,331982566,title,Salatka-z-pomidorow-dymki-i-fety,index.html

Christopher

Zadanych pytań: 31

09.11.2014 11:18

@Lis.Tażinierę, a właściwie kilka,bo Żonie podobały się różne, przywiozłem z Maroka. U nas kupiłem dla przyjaciół, ładną ceramiczna w TK Max i widziałem też w IKEA. Nie oglądałem na allegro,ale myślę, że możesz coś wybrać.Nie musi być ładna, kolorowa, ale nie kupuj metalowej.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

09.11.2014 18:12

dlaczego metalowej nie? Ja poluje na tajine od dluszczego czasu ale na model żeliwny. Chcę mieć opcję grzania na gazie nie tylko piekarnik

Christopher

Zadanych pytań: 31

09.11.2014 20:23

@pacpaw. Oczywiście , może być żeliwny byle nie blaszany, bo taki widziałem i dlatego o tym wspomniałem, a przecież to niewypał. Udało mi się kupić kamionkowy z podstawą elektryczną firmy H.koenig,bardzo praktyczny.

Lis

Zadanych pytań: 56

18.11.2014 19:19

Dziękuję wszystkim za pomoc:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak