Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Edith85

Zadanych pytań: 20

11.01.2014 10:09

Chciałabym zrobić córeczce piękny torcik udekorowany masą plastyczną. Oczywiście chcę ją zrobić własnoręcznie (ale jakoś nie wierzę we własne siły). Macie jakieś rady dla mnie, może jakieś linki z podpowiedziami :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

plocia

Zadanych pytań: 561

11.01.2014 18:22

Nigdy nie miałam styczności z masą plastyczną, ale widzę że tu wszyscy przestrzegają przed stycznością masy z bitą śmietaną w czy wody. A moje pytanie - czemu? co wtedy stanie się z masą?

Konczi

Zadanych pytań: 632

11.01.2014 10:23

Moja przygoda z masą była straszna .. ale efekt opłacalny :) powodzenia. Myślę, że warto mieć w zapasie gotową masę gdyby ta którą będziesz robiła nie wyszła ...

Czyki

Zadanych pytań: 72

11.01.2014 10:44

Pamiętaj ważną zasadę, aby masa nie miała styczności z bitą śmietaną, najlepszy krem maślany:)Powodzenia:)

Odpowiedzi (6)

AnielskaSlodycz

Zadanych pytań: 92

11.01.2014 10:11

na pewno musisz najpierw opracowac co bedzie na tym torcie a potem zabrać sie do pracy ale fajnie mieć odrazu jakies bakalie aby zakryć niedoskonałości jak coś nie wyjdzie bynajmniej ja tak zawsze robię.

babajaga1969

Zadanych pytań: 384

11.01.2014 11:17

uwierz w siebie - na pewno wyjdzie piękny tort i udana masa - moja córka na 5 urodziny zażyczyła sobie torcik w kształcie serduszka i nie był ważny już jego smak, ale fakt,że był w takim kształcie i ona mi pomagała - ale faktycznie najważniejsze jest aby masa plastyczna nie miała styczności z wodą, bo stanie się przeźroczysta i zacznie się topić - też polecam krem maślamy pod masę - czekamy na zdjęcie ):

mysza666

Zadanych pytań: 371

11.01.2014 13:35

Masa maślana, lub nasypać coś sypkiego typu wiórki kokosowe, czy czekoladowe, okruszki ciasta itd, żeby się nie stykało;)Sama zamierzam spróbować swoich sił z masą cukrową, bo do tej pory się bałam. Na 1 urodziny synka zrobiłam śmietanowy i dekoracja z owoców, ale masa byłaby ładniejsza ;)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

11.01.2014 15:31

Masa plastyczna nie może mieć styczności z bitą śmietaną i wodą, przygotuj bakalie, by nimi poprawić drobne niedoskonałości.

Edith85

Zadanych pytań: 20

11.01.2014 15:58

Dziękuję za wszystkie rady :) na szczęście mam jeszcze trochę czasu do urodzin:) oby się udało :D

Magda24

Zadanych pytań: 148

11.01.2014 21:09

Plocia - cukier zawarty w masie plastycznej pociągnie wilgoć z wody lub śmietany i właśnie zacznie się masa robić przeźroczysta, a masa tłusta maślana ma mało wilgoci w sobie, tylko sam tłuszcz - z tego też względu owoców też lepiej nie dawać do dekoracji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak