Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Lucan

Zadanych pytań: 18

27.10.2015 23:18

Chciałbym sobie sprawić kuty nóż szefa kuchni, ewentualnie santoku. Polecacie jakieś?

Najlepsze odpowiedzi (3)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

27.10.2015 23:31

Jest duży wybór noży szefa kuchni, w zróżnicowanych cenach. Oto link. http://www.ceneo.pl/Noze_kuchenne/Rodzaj:Noze_szefa_kuchni;0191;0112-0.htm Santoku to nóż o tyle niezwykły, że stanowi swoistą hybrydę noża kucharza, zwanego w Japonii Gyuto i niewielkiego tasaka. Cechą charakterystyczną noża Santoku jest niezwykle specyficzny, rozpoznawalny na pierwszy rzut oka kształt ostrza. Krawędź tnąca jest prosta, a grzbiet, w dużej części równoległy do ostrza, łączy się z nią łagodnym łukiem. Dzięki takiej konstrukcji noża Santoku stał się jednym z ulubionych noży do siekania i szatkowania warzyw oraz owoców. Doskonale nadaje się też do cięcia i krojenia mięsa bez kości. Wielu zawodowych kucharzy, trzymając Santoku w dłoni, jest w stanie z jego pomocą przygotować bardzo złożony i skomplikowany posiłek. Często słyszy się, że Santoku wystarczy za wszystkie inne – średnie i duże – noże kuchenne. Noże Santoku urzekają wyjątkową ergonomią krojenia. Czy to siekanie i szatkowanie, czy krojenia od siebie, do siebie, czy też wykorzystywanie techniki wysokiego bądź niskiego krojenia (high, low cut) Santoku poradzi sobie doskonale. Do używania Santoku trzeba się jednak przyzwyczaić. Orientalny nóż Santoku wymaga od krojącego otwarcia umysłu i wyćwiczenia techniki posługiwania się nim. Staje się wtedy idealnym narzędziem kreatywnego kucharza.Wymiary ostrza są precyzyjnie określone. Małe noże Santoku mierzą z reguły 14 cm, największe, tradycyjne – od 16,5 – 18 cm długości. Taki rozmiar klingi noża gwarantuje możliwość bardzo swobodnej manipulacji, tworząc z noża Santoku prawdziwą maszynę do siekania i szatkowania. Santoku, w rękach wprawnego kucharza, zmienia się w srebrną smugę, porcjującą w idealnie równe kawałki warzywa, owoce i mięsa.Często na ostrzu noży Santoku pojawiają się specyficzne wgłębienia, zwane Granton. Technologia Granton – żłobienia na ostrzu noża, które zapobiegają przyklejaniu się krojonych produktów, pozwalając szybciej i sprawniej kroić, to stosunkowo nowy wynalazek. Powstał w 1928 roku, by zwiększyć funkcjonalność profesjonalnych noży (nie tylko Santoku, ale i innych typów noży kuchennych – nade wszystko – dużych noży kucharskich i noży do porcjowania). Trzeba powiedzieć, że, gdy na nożu Santoku, którego wykucie wymaga maestrii i wiedzy z dziedziny metalurgii, pojawią się żłobienia Granton, można mieć pewność, że trzyma się w ręku prawdziwe arcydzieło swojego gatunku. Dzięki nożom Santoku kuchnia staje się przestrzenią znawcy, fachowca, kogoś, kto, poznając nowe smaki, rozwija się duchowo. Ten nóż przeznaczony jest dla ludzi zawsze poszukujących, chętnie eksperymentujących i ceniących kontakt z nożem, w którym zapisano historię świata kulinariów wszystkich kontynentów. Noży Santoku nie mogło zabraknąć w ofercie japońskich producentów i mistrzów kowalstwa. Triumfy święcą noże marek Miyabi, Tojiro, Chroma, czy zjawiskowe noże mistrza Sirou Kamo. Co ciekawe, Europejczycy – jak np. ciesząca się już ponad 100-letnią tradycją niemiecka rodzinna manufaktura Güde – potrafią równie doskonale jak japońscy mistrzowie, wykuwać noże Santoku.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

28.10.2015 00:08

"VICTORINOX"- NÓŻ SZEFA KUCHNI KUTY, ale za ponad 400 zł.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

28.10.2015 00:10

"Gerlach Precision 995" - profesjonalny kuty nóż szefa kuchni 8 cali - szlif kulowy za 170 zł.

Odpowiedzi (5)

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

28.10.2015 19:34

Ja mam nóż szefa kuchni ze sklepu L. jest bardzo fajny.

Poison1988

Zadanych pytań: 188

30.10.2015 07:57

gusia1000 - wow ale wyczerpanie tematu :) fajnie się czyta.

Lucan

Zadanych pytań: 18

31.10.2015 14:37

a czy któryś używasz na co dzień? szukam opinii od użytkowników:)

Klausia

Zadanych pytań: 251

02.11.2015 11:02

Mam obydwa i oba polecam :)

agataw1990

Zadanych pytań: 62

14.11.2015 17:03

A ja polecam noże firmy Fiskars, np. seria edge :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak