Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aneta41

Zadanych pytań: 74

13.11.2015 17:08

Ciekawostka. Czy wiecie, że oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, nadają się do smażenia, jedzenia na surowo i do gotowania. Dzięki tym kwasom olej zachowuje swoje właściwości w wysokich temperaturach. Te zaś, w których dominują kwasy wielonienasycone, powinno się stosować tylko do sałatek. Dlatego warto czytać etykietę na oleju! :)

Odpowiedzi (31)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

14.11.2015 10:51

Dlatego smażę tylko na oleju rzepakowym, który ma wysoką temperaturę dymienia. Innych np. słonecznikowego, sezamowego, z pestek winogron używam do sałatek na zimno, podobnie jak oliwy - na której jeśli już coś smażę, to tylko krótko.

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

14.11.2015 14:08

To wazne,rzadko czytam etykiety na oleju,ale będe zwracać na to uwagę

Renata9

Zadanych pytań: 329

14.11.2015 14:49

Dziękuję za przypomnienie cennej rady :-)

gosia1988

Zadanych pytań: 526

14.11.2015 14:59

dzięki za informacje :)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

14.11.2015 18:08

zawsze czytam etykiety

Mniam

Zadanych pytań: 87

14.11.2015 18:42

Nie wszystkie oleje nadają się do smażenia, więc warto zwracać na to uwagę.

sylwia_sl

Zadanych pytań: 119

14.11.2015 21:48

Wiedziałam o tym , bo kiedyś Katarzyna Bosacka to wyjaśniała

mileneczka5

Zadanych pytań: 23

14.11.2015 22:39

ja r owniez czytam etykiety:)i tez o tym wiedziałam:)

norweska20

Zadanych pytań: 400

14.11.2015 23:22

dobrze wiedzieć

Madzai

Zadanych pytań: 7

16.11.2015 09:58

Dokładnie, dlatego do smażenia najlepszy jest m.in. olej kokosowy a najgorszy rzepakowy i słonecznikowy ( bo są nienasycone!!)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak