Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Marta1

Zadanych pytań: 28

18.08.2013 22:21

Co myślicie na temat ekstraktu z wanilii ??

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.08.2013 09:35

Ja robię "swój" waniliowy ekstrakt w małej (200-250ml) butelce mocnej wódki ;) laseczki wanilii rozcinam wzdłuż i kroję na mniejsze kawałki, wrzucam zwyczajnie do wódki, zakręcam i czekam bardzo cierpliwie ;) z biegiem czasu wódka przybiera coraz ciemniejszą barwę - na początku jest bursztynowa, a po kilku miesiącach już hebanowo-czarna :) używam 4-5 dość dużych i grubych laseczek wanilii na taką buteleczkę - powolutku używam jej już po 5-6 tyg.

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.08.2013 09:37

acha, jest to super sposób na wykorzystanie przesuszonych laseczek np po zrobieniu domowego cukru waniliowego :) a także wówczas, kiedy kupimy bardzo suchą wanilię - tak mi się też kiedyś zdarzyło, że właśnie ze sklepu internetowego dostałam kilka zamówionych laseczek + w gratisie 3 kolejne... niestety te gratisy były mocno suche - dlatego pierwszy raz je wówczas wrzuciłam do wódeczki :) ...i tak się zaczęła moja kolejna kuchenna przygoda z cyklu "hand made" :)

halina17

Zadanych pytań: 271

19.08.2013 11:31

Nie używam ekstraktu z wanilii.Spróbuję wykorzystać laski wanilii z cukru waniliowego.Dobry pomysł Habibi.

Odpowiedzi (18)

babeczka007

Zadanych pytań: 115

18.08.2013 22:25

Najczęściej go używam jest bardzo przyjemny .

cooleczka

Zadanych pytań: 539

18.08.2013 22:28

bez porównania lepszy niż sztuczny aromat, a na dodatek jest zdrowszy niż ta sztuczna chemia, ale posiłkuję się też aromatem

Beatris

Zadanych pytań: 43

18.08.2013 22:31

Nie wiem co o nim myśleć, bo jeszcze nigdy go nie używałam. Jak dla mnie na razie jest za drogi.

jasiek

Zadanych pytań: 1346

18.08.2013 22:32

używam tylko wanilii

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

18.08.2013 22:39

próbowałam zrobić w domu: rozkroiłam 5 lasek wanilii i zalałam szklanką rumu na jeden miesiąc, używam do deserów, nasączania biszkoptu

Sroczka

Zadanych pytań: 513

18.08.2013 22:53

Ja też jeszcze nie używałam ekstraktu waniliowego.

anemon

Zadanych pytań: 163

18.08.2013 23:02

Jakoś szczególnie na jego temat nie rozmyślam, ale robię, używam i jestem bardzo zadowolona.

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

19.08.2013 00:02

nie używam niestety

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

19.08.2013 06:42

nie robiłam nigdy

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

19.08.2013 07:16

czasami go używam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak