Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MarianM

Zadanych pytań: 30

27.06.2014 19:33

Co oznacza jak pryska olej ? Dawniej kupowałem zwykły - najtańszy olej i było ok, teraz kupuję olej Wielko.... i pryska masakrycznie - dodam, że to olej rzepakowy.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Ada-Gaba

Zadanych pytań: 863

27.06.2014 19:49

pryskanie oleju jest wynikiem jego reakcji z wodą ; aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni posyp go szczyptą soli

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

28.06.2014 23:00

też używam rzepakowego i nie mam takiego problemu:) zależy czy pryska ci sam olej ,czy po dodaniu mięsa??

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

27.06.2014 19:43

też mam czasem taki problem może mięso lub ryba która smażyłeś była zbyt mało osuszona z nadmiaru wody ale zauważyłam też że oleje z pierwszego tłoczenia mają skłonność do pryskania

Odpowiedzi (12)

Renata9

Zadanych pytań: 329

27.06.2014 20:11

może jest wilgotne naczynie i dlatego olej pryska

Janina

Zadanych pytań: 159

27.06.2014 20:13

Tak jak pisze Ada-Gaba, to jest reakcja rozgrzanego oleju z wodą;)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

27.06.2014 20:38

pryska bo ma łacznośc z woda

Margo1

Zadanych pytań: 2141

27.06.2014 21:21

Ma w sobie dużo wody , tak samo kupuje margaryne i chcę rozpuścić ja na patelni ,jak się rozpuszcza to strasznie pryska i ma oka

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

27.06.2014 21:22

naczynie nie jest wystarczająco osuszone

Seba

Zadanych pytań: 1313

28.06.2014 08:48

musisz mieć źle wytarte naczynie i łączy się z olejem i dlatego pryska

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

28.06.2014 09:20

sucha patelnia i nie powinno pryskać gdy się rozgrzewa

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

28.06.2014 09:21

Kontakt oleju z wodą :)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

28.06.2014 09:34

susz dobrze naczynia i wsypuj odrobinę soli a nie będzie pryskało

Edith85

Zadanych pytań: 20

28.06.2014 11:05

Dokładnie, patelnia widocznie była niedosuszona, albo mięsko miało za dużo wody. Polecam kupić patelnię do smażenia bez tłuszczu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak