Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Madzai

Zadanych pytań: 7

08.09.2015 12:12

Co sądzicie o nasionach Chia? używacie? jakieś propozycje oprócz koktajli znacie? :)

Odpowiedzi (44)

Mniam

Zadanych pytań: 87

08.09.2015 21:56

Coraz bardziej popularne są te nasiona i bardzo mi się podobają w koktajlach, ale sama nie próbowałam jeszcze. Myślałam, że w smaku są bardziej neutralne...

anemon

Zadanych pytań: 163

09.09.2015 07:57

Wiem, że są wartościowe, ale ten wygląd, delikatnie mówiąc mało apetyczny mnie odstrasza.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

09.09.2015 09:31

nie próbowałam ich jeszcze

Janina

Zadanych pytań: 159

09.09.2015 09:35

Nie znam takich nasion i nie używałam;)

Madzai

Zadanych pytań: 7

09.09.2015 12:18

A może ktoś ma jakiś fajny przepis? :)

Klausia

Zadanych pytań: 251

09.09.2015 16:16

Są smaczne, zdrowe. Robię z nich desery bądź piję z siemieniem lnianym i czarnuszką w celach zdrowotnych :)

borgia

Zadanych pytań: 89

16.09.2015 14:56

Proponuję dodać do chleba, a nawet ten chleb posypać. Można je jeść ot tak. Czytałam chwilę temu, że Indianie (Ameryki Północnej) żywili się jedynie chia podczas długich wędrówek. Około 1 łyżeczka nasion wystarczyła im na cały dzień dostarczając energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jedli przeżuwając. Oczywiście moje pierwsze zetknięcie tak wyglądało. Co prawda nie łyżeczka, ale kilka ziarenek. Swobodnie można rozgryźć i zjeść niczym ziarna maku. Po chwili można wyczuć jak lekko pęcznieją :). Fajne. Lubię chia.

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

16.09.2015 16:24

Można ich używać do zagęszczania, do musli, jogurtu, sałatki, wypieków chleba przez co będzie pulchniejszy. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych, błonnika.

Poison1988

Zadanych pytań: 188

06.10.2015 08:30

Chia czyli inaczej szałwia hiszpańska. Poza deserami można używać także do różnego rodzaju wypieków :) polecam, mają bardzo dużo wartości odżywczych i witamin :)

Poison1988

Zadanych pytań: 188

06.10.2015 08:32

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/364249/deser-z-chia.html i serdecznie polecam jako deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak