Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

17.11.2014 22:49

Co trzeba robić aby faszerowana serem papryka nie skisła?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

18.11.2014 08:58

Papryki w taki sposób nie robiłam ale robiłam suszone pomidorki koktajlowe z serem feta,zalane olejem z czosnkiem i przyprawami,stały bez pasteryzowania w lodówce i nic im złego się nie działo.Pytanie jakim serem nadziewasz te papryczki?

pacpaw

Zadanych pytań: 266

19.11.2014 18:10

@ ben-ka w lodówce nie mogę trzymać bo za mało miejsca mam :) @BernadettaP można powiedzieć, że robiłem podobnie. Mieszałem fety i twaróg. Papryczki wcześniej zblanszowałem. Nafaszerowałem. Zalałem gorącym olejem (bez termometru podgrzewałem na oko. Jak wlewałem to wszystko syczało). Nic mi się nie zważyło. 2 miesiące minęły. Wyglądało apetycznie. Otwieram, próbuję, a tu ser skisł.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

19.11.2014 18:19

@ ben-ka w lodówce nie mogę trzymać bo za mało miejsca mam :) @BernadettaP można powiedzieć, że robiłem podobnie. Mieszałem fety i twaróg. Papryczki wcześniej zblanszowałem. Nafaszerowałem. Zalałem gorącym olejem (bez termometru podgrzewałem na oko. Jak wlewałem to wszystko syczało). Nic mi się nie zważyło. 2 miesiące minęły. Wyglądało apetycznie. Otwieram, próbuję, a tu ser skisł.

Odpowiedzi (15)

pacpaw

Zadanych pytań: 266

17.11.2014 22:50

kiśnie ser. Zalewałem gorącym olejem i nie pomogło. Paprykę wcześniej blanszowałem. Może dodatkowo pasteryzować słoiki, ale tutaj się boję, że ser mi też zagotuje.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

17.11.2014 23:53

Pasteryzuj krótko tą faszerowaną paprykę serem.

jasiek

Zadanych pytań: 1346

17.11.2014 23:55

krótko trzymać:)

gosia56

Zadanych pytań: 466

18.11.2014 09:33

nie robiłam nigdy ale czytałam aby zalewać zimnym olejem i trzymać w lodówce ale nie bardzo długo;)

erym

Zadanych pytań: 24

18.11.2014 10:21

ja zalewam olejem i do lodowki

Margo1

Zadanych pytań: 2141

18.11.2014 10:23

Może spróbuj jak radzi @gosia56, ja jeszcze nie spotkałam się z tym co piszesz.

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

18.11.2014 11:02

Jeśli nadziewasz samym twarogiem, to nie ma siły- przy zalaniu gorącym olejem ser lekko się zwarzy i papryczki za długo nie wytrzymają. To samo jeśli zalejesz je zimnym olejem i zapasteryzujesz. Ja robię papryczki z farszem z 25 dag sera twarogowego (firmy Alm....) i 10 dag fety. Zalewam olejem o temperaturze około 85 stopni, nic się nie warzy, a papryczki w lodówce mogą stać naprawdę długo, choć zazwyczaj znikają w ciągu kilku dni :)

Klausia

Zadanych pytań: 251

18.11.2014 15:35

Robić na bieżąco, nie pasteryzować, trzymać w lodówce do kilku tygodni, co ważne nie zalewać wrzącym olejem tylko gorącym.

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

19.11.2014 12:01

Ja nadziewam fetą, zalewam gorącym olejem i stoją zazwyczaj ok miesiąca.

misia53

Zadanych pytań: 339

19.11.2014 23:01

Pacpaw , myślę ,że nie wszystko da się przechować tak długo.Tak jak robiłeś to najlepszy sposób, może bardziej goracym olejem zalać i najwyżej do miesiąca trzymać. Ja tak jak ty mam zawsze problem z miejscem w lodówce choc lodówka wielka, mąż co jakiś czas robi mi remanent i przez parę dni mam przejrzyście hihi....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak