Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

AgaS10

Zadanych pytań: 650

01.04.2015 08:10

Co u Was jest taką wyjątkową, regionalną Wielkanocną potrawą? Taką bez której nie wyobrażacie sobie świąt?

Najlepsze odpowiedzi (3)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

01.04.2015 17:13

U mnie koniecznie szynka na ciepło:)

mysza75

Zadanych pytań: 96

01.04.2015 13:49

żurek domowy i kiełbasa biała robiona domowa oraz szynka najlepiej wędzona

Janina

Zadanych pytań: 159

01.04.2015 19:25

Żurek, jajka z chrzanem oraz swojska kiełbasa;)

Odpowiedzi (21)

AgaS10

Zadanych pytań: 650

01.04.2015 08:10

U mnie to żurek robiony przez męża :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

01.04.2015 08:19

U mnie tak samo żurek ,tylko zrobiony przez mnie :) Już nie mogę się go doczekać

Maridka19

Zadanych pytań: 59

01.04.2015 08:36

U mnie również tradycyjny domowy żurek :)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

01.04.2015 08:49

Nie wiem czy to regionalne dania ale w naszej rodzinie co roku musi być żurek z kiełbasą i jajkiem oraz domowy sos chrzanowy do mięsa i wędlin.

kasiaw

Zadanych pytań: 470

01.04.2015 08:50

ja też się nie wyłamie, bez pysznego żurku z jajeczkiem i białą kiełbasą nie ma Świąt Wielkanocnych

berys18

Zadanych pytań: 1434

01.04.2015 08:50

u mnie yo żurek, jajka gotowane i biała kiełbasa, reszta to dodatki

adelajda

Zadanych pytań: 234

01.04.2015 09:08

ja też się nie wyłamię bo jest to żurek ..

Malinka

Zadanych pytań: 302

01.04.2015 09:08

U mnie żurek to podstawa. Ale jest jedna potrawa bez której święta nie mogą się obejść. To tzw. "murzyn", czyli biała kiełbasa pieczona w cieście francuskim lub drożdżowym...

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.04.2015 09:12

Nie wiem czy to jest jakieś danie regionalne (pewnie nie) jest "wielkanocna" sałatka z jajek na twardo i dużej ilości szczypiorku (na 10 jajek 2-3 spore pęczki) - do tego tylko sól, pieprz i olej. Robimy też sosy jajeczno-chrzanowe z dodatkami typu jogurt grecki lub śmietana, majonez, rzeżucha, szczypiorek + sól, pieprz i cukier. Powstaje kilka różnych zimnych sosików do mięs i jaj. Oczywiście obowiązkowy jest żurek z kiełbaską i jajkami (kroimy jajka już do talerza z żurkiem), nie może zabraknąć dużej ilości białej kiełbasy (smażonej lub pieczonej) czasem z pieczarkami oraz sporej ilości jaj.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

01.04.2015 09:15

Zgodnie z tradycją są to jajka i żurek, ale i biała kiełbasa musi tez być.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak