Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Klausia

Zadanych pytań: 251

05.08.2013 16:37

Czasami cukinia jest gorzka, dlaczego tak się dzieje, jak temu zaradzić?

Odpowiedzi (23)

Habibi

Zadanych pytań: 690

05.08.2013 20:03

zauważyłam wiele razy, że kupując młodą cukinię, można ją spokojnie zjeść na surowo razem ze skórką - ale kiedy mam jej więcej i poleży kilka dni (nawet w lodówce) robi się gorzka - najczęściej ta goryczka skumulowana jest w skórce... sądzę, że gorzknieje gęsty sok, który przy skórce klei się jak żywica po chwili od uszkodzenia lub obrania... od też powoduje taki nieprzyjemny osad na dłoniach po obraniu cukinii, który nie chce się zazwyczaj zmyć...

gibli

Zadanych pytań: 20

05.08.2013 22:53

Jeszcze nie trafiłam na gorzką cukinię, ale słyszałam,że bywają takie. Ponoć po przekrojeniu robi się gorzka(bo wydziela gorzki sok),należy ją posolić,a po odstaniu jak puści sok można spłukać wodą lub wytrzeć.

jasiek

Zadanych pytań: 1346

02.04.2015 22:41

trzeba osolić i odstawiać przed gotowaniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak