Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Naboki

Zadanych pytań: 4

03.05.2016 23:16

Cześć, Problem dotyczy zwijania sushi. Często zdarza mi się tak, że po zwinięciu rolki jest ona ' luźna' w środku i po pokrojeniu rozłazi się. Składniki układam w ten sposób, że na glon nakładam ryż - zostawiająć ok 2cm nori bez ryzu (zakładkę dla złączenia brzegów) a dodatki układam ok 1 cm od krawędzi początkowej. Próbowałem też innego sposobu, gdzie złobi się pośrodku ryżu rowek dla dodatków, ale u mnie się to nie sprawdziło (albo nie umiem tego zrobić prawidłowo) i problem pozostał. Czy ktoś z was miał podobny problem i wie jak sobie z nim poradzić? Pozdrawiam, Naboki

Odpowiedzi (4)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

04.05.2016 00:58

Niestety sama nie robię tego specjału, by Ci pomóc. Może wina tkwi w lepkości ryżu, że nie jest ścisły?

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

04.05.2016 00:59

ZWIJANIE SUSHI. Na macie do zwijania sushi położyć kawałek nori, szerszą stroną do siebie, błyszczącą stroną do maty. Wziąć całą garść ryżu do sushi, położyć na środku glonów i rozprowadzić po całej powierzchni 0,5 cm warstwę, jeżeli zabraknie dołożyć jeszcze trochę. Zostawić tylko 3 cm wolnego glonu na górze. Nie należy rozprowadzać ryżu zbyt dokładnie, powinny być w nim dziury, dołki i górki. Na ryżu ok. 3 cm od dołu w poprzek całego "naleśnika" ułożyć wypełnienie (powinno ono otworzyć kopiec o przekroju średnicy ok. 2,5 cm). Teraz przystępujemy do zawijania. Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, żeby się nie rozleciało, a kciukami zaczynamy zwijać matę bambusową. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte palce przenosimy na krawędź maty. Kiedy mata zaczyna zawijać się razem z sushi podwijamy ją trochę, znów zwijamy kawałek i znów podwijamy trochę matę. W ten sposób zwijamy cały rulon. Po zwinięciu ściskamy jeszcze lekko matę, żeby zbić trochę ryż i wypełnienie. Zdejmujemy matę i kładziemy rulon tak, żeby kawałek nori niepokryty ryżem był pod spodem. Zostawiamy na minutę, w ten sposób wilgoć z ryżu przeniknie do zamknięcia i cały rulon się zapieczętuje. Teraz należy pociąć rolkę. Do tego zadania należy użyć bardzo ostrego noża, żeby nie zdemowolować misternej konstrukcji. Najlepsze są specjalne japońskie noże, ale bardzo dobrze naostrzony nóż polski wystarczy. Jeżeli brzegi rolki są bardzo postrzępione może je lekko przyciąć. Następnie tniemy rolkę na pół, jeszcze raz na pół i jeszcze raz, w sumie na 8 kawałków.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

04.05.2016 11:52

Niestety nie znam się... nie lubię sushi, jakoś ten smak i zapach alg mnie zniechęca:)

gosia56

Zadanych pytań: 466

07.05.2016 11:03

Myślałam ze poczytam jakieś informacje ale z tego co widzę to są tylko same minusy do odpowiedzi zupełnie nie wiem dlaczego ;) ja dałam po plusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak