Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

10.11.2015 07:24

Częściej używacie cebuli białej czy czerwonej?

Odpowiedzi (82)

Iwusia

Zadanych pytań: 242

10.11.2015 23:18

częściej używam białej

norweska20

Zadanych pytań: 400

10.11.2015 23:52

częściej białej

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

11.11.2015 00:03

Czerwona cebula jest ostrzejsza i się lepiej prezentuje, np. w sałatkach.

Franciszek

Zadanych pytań: 4

11.11.2015 00:15

przeważnie białą

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

11.11.2015 07:55

białej używam mnóstwo

Ola1984

Zadanych pytań: 295

11.11.2015 08:01

Używam i białej i czerwonej. Częściej białej - do dań na ciepło, zup, zapiekanek. Czerwonej do sałatek.

Monika-twin

Zadanych pytań: 808

11.11.2015 10:54

Zdecydowanie biała ale wolę czerwoną ale droga.

borgia

Zadanych pytań: 89

11.11.2015 11:00

Najczęściej używam zwykłej, czyli żółtej. W każdym razie gdybym w przepisie zaznaczyła na przykład "1 biała cebula", chciałabym być zrozumiana, że cebula ma być w białych łupinach. Ta cebula zwana jest gdzieniegdzie czosnkową. Jest ona znacznie delikatniejsza od normalnej. Obecnie już dostępna wszędzie. Ta informacja to tylko tak pro forma - choć na portalu związanym z kuchnią popełniam pewnie faux pas ;)

gosia1988

Zadanych pytań: 526

11.11.2015 13:04

najczęściej używam białą, ale czerwoną też często

mileneczka5

Zadanych pytań: 23

11.11.2015 13:38

do potraw jako dodatek uzywam białej a do sałatek czerwonej cebuli.Czasem tez uzywam zółtej. Cebula jest zdrowa ale warto wspomniec ze czerowona i jej własciwościach-zawiera m.in. sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, C. Dzięki zawartym w soku fitoncydom ma właściwości lecznicze, przede wszystkim bakteriobójcze. Cebula odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się zakrzepów zaś istniejące skrzepy rozpuszcza.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak