Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

08.09.2013 12:19

Czy borowik szatański daje się wyczuć w smaku w potrawach np. sosie ? Chodzi mi dokładnie o to, że kupując w sklepie grzyby suszone czy w słoikach tak naprawdę nie wiadomo co tam jest i wizualnie również nie za bardzo możemy to ocenić. I gdyby w takich suszonych grzybach trafił sie jeden szatański to co wtedy - potrawa będzie gorzka czy nic w smaku nie wyczujemy ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

berys18

Zadanych pytań: 1434

08.09.2013 19:01

on jest bardzo gorzki i zepsuje każdą potrawę

Aga123

Zadanych pytań: 40

08.09.2013 21:26

Puszcza gorycz i psuje całą potrawę

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

08.09.2013 12:52

także jestem zdania, że grzyby kupowane w sklepie zostały odpowiednio sprawdzone

Odpowiedzi (12)

2milutka

Zadanych pytań: 134

08.09.2013 12:38

raczej suszonego nie wyczujesz i watpię byś w sklepie w suszonych go znalazła:)

sasanka

Zadanych pytań: 22

08.09.2013 12:42

Jeśli kupujemy grzyby w sklepie to nie obawiałabym się znalezienia tam jakiś podejrzanych typów :) nad takimi przetworami (podobnie jak suszonymi) czuwają grzyboznawcy więc można czuć się bezpiecznie, tym bardziej, że kupujemy określony gatunek grzyba a nie "mix leśny do bigosu" :) co do zbierania grzybów samemu to trzeba po prostu być pewnym swojej wiedzy, grzyby potrafią byś sprytne i czasami trudno na pierwszy rzut oka odróżnić trujaka od jego jadalnego "prawie sobowtóra"

adelajda

Zadanych pytań: 234

08.09.2013 12:57

Na pewno jak kupujesz to są sprawdzone !!! Takie zbierane w lesie są podobne ale nie identyczne, wprawny zbieracz je rozróżni

Mniam

Zadanych pytań: 87

08.09.2013 13:31

W smaku się nie da wyczuć, ale te sklepowe są badane.

joanna30

Zadanych pytań: 50

08.09.2013 13:53

W sklepie na pewno nie kupisz grzyba trującego. Kazdee opakowanie jest dokładnie opisane co zawiera. Nawet chyba jest numer licencji grzyboznawcy, który to sprawdzał, jeśli dobrze pamiętam...

Lis

Zadanych pytań: 56

08.09.2013 14:07

Co prawda ja sama zbieram grzyby i je suszę więc mam pewność, że są sprawdzone. Ale myślę, że nad tymi kupowanymi w sklepie jest tak dużo kontroli, że nie ma szans aby trafił się jakiś trujący.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

08.09.2013 14:48

jesli kupione w sklepie to sa sprawdzone mozna spokojnie jesc

pestka

Zadanych pytań: 424

08.09.2013 14:58

myślę że gdyby dało się wyczuć , nie byłoby tyle zatruć

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

08.09.2013 15:03

Ja też myślę że kupując w sklepie nie ma powodów do obaw, chociaz ja osobiscie nie kupuję z innych powodów. Wolę nie jesć w ogóle grzybów niż te kupione w sklepie. Co do wyczucia w smaku to szczerze mówiąc nie wiem czy po przetworzeniu da sie takiego grzyba wyczuć. Na surowo jak najbardziej.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

08.09.2013 15:34

Kupując grzyby ze sprawdzonych źródeł, z atestem nie ma prawa tam być grzybów trujących.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak