Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

01.12.2014 22:43

czy dodanie od czasu do czasu kwasku cytrynowego lub zaprawy cytrynowej do herbaty może szkodzić zdrowiu i w jaki sposób?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

02.12.2014 07:17

ja kwasku nie używałam , ale dawno temu używałam zaprawy cytrynowej i nic mi nie było,ale cytryna to cytryna

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

02.12.2014 09:07

tylko po co dodawać kwasek czyli dodatkową porcję chemii gdy w sklepach ogólnie dostępne są cytryny no chyba że ktoś lubi myślę że jeżeli jest używany rzadko i w niewielkich ilościach to nie powinien na nic zaszkodzić

Wacław

Zadanych pytań: 1269

02.12.2014 10:41

nie słyszałem aby kwasek cytrynowy był szkodliwy dla zdrowia

Odpowiedzi (26)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

01.12.2014 23:23

Jeśli dasz od czasu do czasu, to na pewno nie zaszkodzi :)

Adamorek

Zadanych pytań: 1402

01.12.2014 23:30

chyba na nerki

gosia561

Zadanych pytań: 1389

01.12.2014 23:32

ale tylko w zbyt dużej ilości

gosia56

Zadanych pytań: 466

02.12.2014 07:40

Na pewno nie zaszkodzi od czasu do czasu ale ja jednak do herbaty wolę cytrynę;)

pestka

Zadanych pytań: 424

02.12.2014 09:14

do herbaty nigdy nie używam ani kwasku ani zaprawy cytrynowej , wolę świeże cytryny - myślę że minimalne ilości nie zaszkodzą, choć np. przy wrzodach żołądka z pewnością są nie wskazane

berys18

Zadanych pytań: 1434

02.12.2014 09:47

w nadmiarze wszystko szkodzi, używaj umiarkowanie i będzie dobrze

Habibi

Zadanych pytań: 690

02.12.2014 10:11

Specjaliści twierdzą, że kwasek cytrynowy jest zupełnie bezpieczną substancją, jeśli chodzi o jego spożycie. Kwasek w płynie może nie być zbyt dobrym rozwiązaniem ze względu na zawartość konserwantów. Myślę, że dostępność cytryn przez cały rok w zasadzie eliminuje dodatek kwasku do herbaty, bo ma przewagę aromatyczną nad kwaskiem :) Używam suchego kwasku do niektórych sałatek zimowych m.in.z ogórków, bo przy użyciu octu otrzymuję zupełnie inny smak - wypróbowałam i tak robię od wielu lat. Poza tym czasem używam go do surówek, w których chcę otrzymać mocno kwaśny smak, a nie chcę mieć zbyt dużo, a nie chcę mieć posmaku wina, jak przy occie winnym czy jabłkowym. Na co dzień używam jednak zdecydowanie świeżych cytrynek :)

molanka

Zadanych pytań: 14

02.12.2014 11:02

niby nie zaszkodzi, ale świeże cytryną są lepszym rozwiązaniem

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

02.12.2014 11:36

Ja nie używam ale myślę że w rozsądnych ilościach jest bezpieczny dla zdrowia

mysza75

Zadanych pytań: 96

02.12.2014 12:30

raczej polecam cytrynę zamiast zaprawy cytrynowej. Od czasu do czasu to na pewno nie zaszkodzi ale jakby nie patrzeć chemia tam jest i konserwanty. Ja tego ie piję właśnie dlatego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak