Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

jordi

Zadanych pytań: 63

22.02.2013 02:14

Czy jakieś zioło "godnie" zastępuje sól i spełnia jej "funkcję"?Chciałbym zdrowiej żyć i pomimo faktu,że sól ograniczam, to jednak 100% nie jestem jej w stanie wyeliminować z jadłospisu.

Odpowiedzi (1)

borgia

Zadanych pytań: 89

22.02.2013 10:02

Ostatnie dane donoszą, że nawet się nie powinno ;). Radzę kupić sobie wkładkę do gotowania na parze i tak przygotowywać warzywa soląc je minimalnie, albo i wcale. Warzywa mają w sobie bardzo dużo soli mineralnych, ale rozpuszczają się one w dużej ilości wody, która jest z reguły wylewana. Smakują dla mnie zdecydowanie lepiej takie na parze. Do takich ziół należy cząber i przyznam szczerze, że zaczęłam używać odkąd przeczytałam na ten temat. Zioła w ogóle pomagają przecież w nadaniu smaku danemu daniu, więc i mieszanki pomogą uzyskać fajny efekt przy równoczesnym ograniczeniu soli. Również mało solę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak