Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

25.04.2015 08:46

Czy jest ktoś na diecie niskowęglowodanowej? Potrzebuję głębszej wiedzy na ten temat.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

26.04.2015 05:13

Ze względu na wysoki poziom insuliny oraz jej skoki (nie choruję jednak na cukrzycę) i ja muszę ograniczać węglowodany, zwłaszcza proste oczywiście, ale nie jest to juz dla mnie wielkie wyrzeczenie, ponieważ bardzo lubię i jem dużo surowych warzyw zwłaszcza w postaci surówek, dużo warzyw przerabiam na wieloskładnikowe zupy. Kiedyś miałam trudniej, bo musiałam niemal zupełnie wyeliminować węglowodany, a byłam nauczona jeść makarony, wszelkie kasze i ryż, kluchy... ;) Wtedy nie patrzyłam w stronę słodyczy, chleba, makaronu, białego ryżu i białej mąki, kaszy kukurydzianej i jęczmiennej. W zamian stosowałam mąkę pełnoziarnistą, otręby, małe ilości pieczywa graham, ziemniaki zastąpiłam selerem, pietruchą korzeniową, brukwią zielonym groszkiem, kapustą i cukinią, a czasami dynią ... unikając także fasoli, suchego grochu, gotowanej marchewki, bananów! Z owocami także trzeba uważać, bo zawierają duże ilości cukrów i podnoszą insulinę! Kiedy moja insulina się ustabilizowała, przestałam mieć napady smaków na słodycze i kluchy. A przy okazji poleciały w dół kilogramy, choć wielkiej nadwagi u mnie nie było, bo ja raczej z tych drobniejszych ;) Jednak radość była wielka, bo zaczęłam ważyć jeszcze mniej, niż w wieku 20 lat (wtedy miałam 52kg), a mam prawie 43 lata ;) U mnie właśnie wysoka insulina była powodem przewlekłego złego samopoczucia, tycia i rozregulowania się całego organizmu, że w rezultacie przez pół roku biegałam po różnych lekarzach,m robiłam prywatnie całą masę badań i nikt nie wiedział co mi jest, że ciągle źle się czuję - ogólne wyniki wychodziły bardzo dobrze, a objawy świadczyły m.in. o niewydolności tarczycy! Byłam całą dobę krańcowo senna, hormony miałam zupełnie rozchwiane, brałam masę różnych leków, etc. Dieta niskowęglowodanowa sprawiła, że niemal wszystko się uregulowało. Teraz poza dietą biorę regularnie leki związane z regulacją poziomu insuliny, ale mam nadzieję, ze moja trzustka upora się na razie z wydzielanie insuliny i cukrzyca mi nie grozi. W mojej najbliższej rodzinie raczej nikt nie miał cukrzycy. Ale dieta to jednak podstawa zdrowego życia.

mysza75

Zadanych pytań: 96

25.04.2015 11:36

Ja jestem na takiej zbliżonej diecie. Musisz wyeliminować cukier, białe pieczywo, makarony, piwo, ziemniaki. Jeść dużo owoców i warzyw i nie łączyć niektórych składników ze sobą. Węglowodany są potrzebne do życia ale można je ograniczyć. Nasza trzustka zaczyna inaczej pracować jak odstawiamy cukry proste, i jest to z korzyścią dla niej. Sama jestem tego przykładem. Nie jem cukrów, słodyczy wyniki mam idealne, poziom cukru ok. Płatki owsiane, otręby, soki warzywne, owocowe, sałatki wszelakie, orzechy. Wszystko jeszcze zależy od tego z jakiego powodu ta dieta czy można jeść wszystkie rzeczy niskowęglowodanowe.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

25.04.2015 15:14

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Odpowiedzi (9)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

25.04.2015 15:47

widać ta dieta nie jest taka straszna, teraz będą owoce,warzywa młode to można przez lato stosować

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

25.04.2015 17:05

Ja nie jadam mąki pszennej, cukru i w zasadzie jestem na podobnej diecie. Nie jest tak ciężko, choć początki są gorsze :)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

25.04.2015 20:27

Musisz nie jeść bialego pieczywa

justynkag

Zadanych pytań: 45

25.04.2015 22:22

Dieta niskowęglowodanowa to dobra dieta dla uprawiających sport. Sama jestem aktywna i wyrzekam się mąki pszennej, makaronów, białego pieczywa i oczywiście cukru. Można się przyzwyczaić.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

26.04.2015 12:06

Bardzo dziękuję za pomoc.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

27.04.2015 23:40

Nie jestem na takiej diecie.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

29.04.2015 11:26

Ja nie jadam białej maki...czyli białego pieczywa i białego makaronu a także białego ryżu i ziemniaków - inne węglowodany też ograniczyłam. Waga spadła, samopoczucie dużo lepsze i nie ma skoków insulinowych a więc nie miewam napadów " wilczego apetytu":) Nie znam dokładnie założeń takiej prawdziwej diety nisko węglowodanowej ale myślę, że jest skuteczna i pożyteczna dla organizmu.

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

06.08.2015 11:50

Ogranicz spożycie ryżu na konto np. kaszy gryczanej.

MAR3STA

Zadanych pytań: 1541

04.07.2016 22:02

ja byłam na takiej diecie tylko 2 miesiące i musiałam zrezygnować z powodu dużej utraty wagi. Nie jadłam jasnego pieczywa, wedlin wieprzowych, cukrów, słodyczy, ziemniaków. Zostało mi ciemne pieczywo, drób i ryby gotowane na parze, sałatki, ryż, kasze, pomidory, ogórki, owoce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak