Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

sasanka

Zadanych pytań: 22

04.07.2013 23:48

Czy jesteście jakoś uprzedzeni do jajek spożywanych na surowo? w wielu przepisach (szczególnie deserach) takie są używane i ja osobiście jakoś nie umiem się przekonać, jak jest u was?

Odpowiedzi (16)

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

05.07.2013 10:41

jajka kupuję ze sprawdzone źródła, przed użyciem myję je a jeśli mają być w potrawie nie poddawanej obróbce cieplnej to sparzam dodatkowo i już. Myślę, że nie można demonizować - jak żyję nie spotkałam się wśród rodziny czy znajomych, zarówno bliższych jak i dalszych, z przypadkiem salmonelli

Beatris

Zadanych pytań: 43

05.07.2013 14:09

Ja również jadam desery z surowych jajek i nigdy mi nic nie było. Takie desery daję też dzieciom.

Habibi

Zadanych pytań: 690

05.07.2013 16:05

Od dzieciństwa jadam od czasu do czasu całe surowe jajka w deserach, same żółtka często (nie tylko jako kogel-mogel, ale też same, bo lubię) - nigdy nic mi nie było... A jako dziecko, będąc czasami u wujka na wsi, piłam surowe wprost ze skorupki - i żyję :) A więcej chorób zdarza się z powodu nieświeżych potraw, źle przechowywanego mięsa, czy choćby rozmrażanych i zamrażanych ponownie mrożonek (co często zdarza się w sklepach) - niż z powodu surowych jajek!

Ola1984

Zadanych pytań: 295

05.07.2013 19:47

Nie wyobrażam sobie pewnych deserów np. tiramisu bez żółtek na surowo. Jajka mam od babci, zawsze je szoruję i parzę wrzątkiem przed użyciem.

chrupnij-sobie.pl

Zadanych pytań: 94

05.07.2013 23:04

jakoś też nie mam przekonania do deserów z surowymi jajkami. Chociaż czasami zdarza mi się gdzieś na jakiejś imprezie zjeść taki deser ale raczej unikam.............

Faustyna

Zadanych pytań: 33

06.07.2013 17:45

Szczerze mówiąc, bardzo boję się dodawać surowe jajka do potraw, które nie są poddawane obróbce cieplnej (mimo że jajka są kupione u gospodarza, a następnie wyszorowane i sparzone). Mam świadomość, że być może trochę przesadzam..., ale lęk przed salomonellą jest silniejszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak