Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MagdaeM

Zadanych pytań: 101

06.05.2013 12:41

czy kiwi rozpuszcza galaretki?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.05.2013 12:43

tak, zawiera ono enzym rozkładający peien rodzaj białka zawarty w wieprzowej żelatynie... natomiast nie działa na agar...

Ola1984

Zadanych pytań: 295

06.05.2013 12:58

Tak, podobnie jak świeży ananas. Słyszałam jednak, że jeśli owoce te się wcześniej sparzy, galaretki z nimi tężeją jak trzeba, nie stosowałam jednak sama tej metody, więc nie wiem czy się sprawdza.

Wlodek

Zadanych pytań: 28

06.05.2013 13:11

Może inaczej, jest to owoc tak jak ananas, który nie powinno się stosować w stanie surowym - czyli jako produkt świeży. Po prostu galaretka nie stężeje i nie zastyga. Po sparzeniu wrzątkiem, lub z puszki nic się nie dzieje....

Odpowiedzi (11)

dorotka0000025

Zadanych pytań: 208

06.05.2013 13:22

ja kiedys probowalam i galaretka zastygla ale dookola kiwi

Dorota37

Zadanych pytań: 468

06.05.2013 14:02

tak ja kiedyś robiłam i w zupie pływały tylko kiwi i nieduże cząstki galaretki

kokoszka

Zadanych pytań: 83

06.05.2013 14:26

tak rozpuszcza

Klausia

Zadanych pytań: 251

06.05.2013 14:38

Zależy jakie galaretki, te z żelatyną owszem natomiast są teraz nowe z pektyną i do nich bez problemu można dawać świeże kiwi :)

Beata73

Zadanych pytań: 1093

06.05.2013 15:11

tak oczywiście że rozpuszcza

muffina

Zadanych pytań: 44

06.05.2013 15:23

Tak jak powyżej- nie dodaje się kiwi do galaretki:)

zielonamorelka

Zadanych pytań: 316

06.05.2013 15:30

tak i ananas też[ale tylko świeże]

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

06.05.2013 15:55

ja jak robię galaretkę z kiwi, to rozpuszczam ja w bardzo małej ilości wody, a kiwi daję bardzo miękkie, co prawda nie zastyga idealnie ale tez nie pływa

owca441

Zadanych pytań: 358

06.05.2013 16:34

lepiej go nie dodawać do galaretki

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

06.05.2013 18:20

zawarta w kiwi, ananasie, papai i mango peptyna rozkłada białko zawarte w żelatynie. Owoce świeże można obgotować w wodzie albo syropie i wtedy galaretka się zsiądzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak