Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

03.06.2016 10:08

Czy ktoś mi może opisać dokładnie jak przygotować ogórki małosolne na sucho - jaki woreczki /czy zwykłe śniadaniowe czy jakieś specjalne/ , jakie przyprawy dodać /tylko sól, koper itp czy coś więcej/ Nigdy jeszcze nie robiła ogórków na sucho więc proszę o przepisy i porady:)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Iwusia

Zadanych pytań: 242

09.06.2016 23:10

czytałam o nich, ale nigdy nie robiłam

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.06.2016 19:11

U mnie te ogórki ze "zdobycznego" przepisu są w rodzinie ponad 20 lat! Kiedy byłam nastolatką moja Mama przywiozła go od znajomej Ukrainki :) Ja najczęściej kroję ogórki wzdłuż na połówki lub nawet ćwiartki, bo niecierpliwa jestem, a tak jest szybciej ;) Można zrobić w klasycznej wersji małosolnych (koperek, czosnek i sól), ale również próbowałam z ziołami czy innymi przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, gorczyca, kozieradka, pieprz ziarnisty, chrzan). Trzeba wypróbować, bo każdemu smakuje coś innego ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.06.2016 19:17

tutaj LINK do przepisu--- http://xurl.pl/fc8x

Odpowiedzi (17)

gosia56

Zadanych pytań: 466

03.06.2016 10:46

Też jeszcze nigdy nie robiłam a ogórki dopiero rosną ale czytałam o tym sposobie .Myślę ze najlepiej takie woreczki do mrożenia na 1 kg ogórków 1 łyzka soli koper i dodatki jak do zwykłych ogorków..Już myślałam ze zrobię tylko z 50 dkg bo mam tylko małe woreczki .Ale jakoś nie mogę się przekonać do tego przepisu.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

03.06.2016 10:59

czytałam o tym sposobie w internecie i jak znajdę chwilę to wypróbuję. użyłabym grubszego woreczka niż śniadaniowego, np te do mrożenia są grube i wytrzymałe. ja widziałam przepis identyczny jak tradycyjne małosolne z pominięciem wody i taki wypróbuję najpierw :)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

03.06.2016 11:08

Gdzieś widziałam przepis żeby ogórki przekroić wzdłuż na pół, posolić i odstawić na 30 min a potem przełożyć do woreczków - zastanawia mnie czy faktycznie ogórki trzeba przekrawać czy też nie. Czytałam, żeby dodać ziarna kolendry i kminku /do małosolnych nigdy nie dodawałam/ - a Wy dodajecie ?

dodi

Zadanych pytań: 256

03.06.2016 11:15

nigdy nie robiłam ale muszę poczytać

Janina

Zadanych pytań: 159

03.06.2016 11:57

Nigdy nie robiłam takich, ale jak pisze @Renataj na pewno trzeba przekroić, bo inaczej nie pochłoną soli. jeżeli chodzi o kolendrę to daje chrupkość tak jak gorczyca.Ja do tradycyjnie kiszonych lub konserwowych dodaję gorczycę, natomiast kminku nie dodawałam nigdy;))

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

03.06.2016 12:21

Ja nigdy jeszcze nie robiłam ale w tym roku wypróbuję. Czytałam że należy odciąć końcówki , wszystko dać do woreczka na mrożonki, umieścić na 30 minut w lodówce a następnie wyjąć i pozostawić do ukiszenia.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

03.06.2016 12:47

Też nigdy nie robiła,ale własnie słyszałam ,że tak się robi jak @Bernadeta1 napisała , koniecznie musze wypróbować

pestka

Zadanych pytań: 424

03.06.2016 15:14

nigdy w ten sposób nie kisiłam ogórków , w internecie jest trochę na ten temat podpowiedzi - może spróbuję

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

03.06.2016 15:51

nigdy jeszcze nie robiłam i także nie słyszałam jestem ciekawa co z tego wyjdzie po zrobieniu

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

03.06.2016 20:18

Ogórki przekrój wzdłuż na pół, odetnij końcówki, posól i odstawić na 30 min. do lodówki. Potem przełóż do grubych worków, takich do mrożenia i pozostaw do ukiszenia. Dodaj sol, koper, kolendrę, kminek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak