Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anilewe13

Zadanych pytań: 8

11.01.2015 15:30

Czy ktoś może podać mi jakiś przepis na pyszny tort czekoladowy ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

luna76

Zadanych pytań: 4

11.01.2015 15:39

Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 4 żółtka 300 ml mleka 3 łyżki cukru 6 łyżek kakao 2 kostki margaryny 2 czekolady gorzkie 1 łyżka mąki pszennej 1 filiżanka mocnej kawy 1 puszka frużeliny wiśniowej Bita śmietana: 1 pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180'C na 45 min.Wyjmuję, rzucam o podłogę z wysokości ok 50 cm ( robiłam tak po raz pierwszy w życiu:D). Studzę, kroję na trzy części i nasączam mocną kawą z dodatkiem cukru. Masa- Żółtka ucieram z cukrem do białości. Przegotowane i gorące mleko wlewam wąskim strumieniem do utartych żółtek. Dodaję mąkę rozmieszaną w odrobinie mleka.Wszystko podgrzewam, ucierając, do momentu wrzenia. Dodaję startą czekoladę i kakao i ucierając gotuję ok 5 min na wolnym ogniu. Gotowe odstawiam, by wystygło. Masło ucieram na puszystą masę i dodaję zimną czekoladę. Na nasączony pierwszy krążek smaruję połowę frużeliny, na to połowę masy, przykrywam drugim nasączonym krążkiem ponownie frużelina i reszta masy, przykrywam trzecim nasączonym krążkiem i wstawiam do lodówki. Kremówkę ubijam na sztywno dodając porcjami cukier i kakao. Ubitą smaruję wierzch ciasta i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Ten jest fantastyczny, robiłam na urodziny córki i wszyscy byli zachwyceni :)

borgia

Zadanych pytań: 89

12.01.2015 09:20

Jeśli nie będzie dzieci, a i nikt spośród gości nie będzie uczulony na orzechy czy też nikt nie jest abstynentem... to podaję najbardziej ulubiony przez rodzinne grona - i nasze, i Przyjaciół: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/218759/tort-opity-izydor.html . Tu ozdoby są proste, ale można i tak, z tym że wymaga to znacznie więcej czekolady i pracy: http://swiat-od-kuchni.blog.onet.pl/2007/01/01/tort-opity-izydor/ - zdjęcie malutkie, ale to za czasów pierwszego kompa, który miał pojemność mniejszą od mojego obecnego pendriva... ;)

mysza75

Zadanych pytań: 96

12.01.2015 11:00

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/329991/tort-czekoladowo-malinowy-.html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/330567/tort-czekoladowy.html

Odpowiedzi (1)

BeataJ

Zadanych pytań: 103

12.01.2015 19:32

http://www.doradcasmaku.pl/przepis/242447/tort-czekoladowe-marzenie.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak