Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

elieau

Zadanych pytań: 1

02.01.2015 13:36

Czy ktoś z Państwa jest może na diecie bezglutenowej? Czy pieczecie państwo chleb sami czy kupujecie gotowy w sklepach z żywnością bezglutenową?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

03.01.2015 08:38

Na diecie bezglutenowej był mój syn w dzieciństwie (na szczęście tylko przez jakiś czas), ale siostrzeniec mojego męża jest na niej od urodzenia, a ma już 26 lat. Niestety upieczenia chleba bezglutenowego, jeśli nie kupi się specjalnej mieszanki, nie jest takie proste, jak upieczenie zwykłego pszennego czy żytniego chleba, w którym znaczącą substancją sklejającą jest właśnie gluten. Mąka bezglutenowa jest pod względem pieczenia po prostu trudna! Napiekłam się przez jakiś czas, więc mam jakieś doświadczenie - i o ile wiele ciast da się z tych mąk wykombinować, o tyle chleb (nie wspominając o bułkach), to już nie jest taka prosta sprawa! Wypieki kruszą się i często nie wyrastają! A specjalne bezglutenowe mieszanki, w których są składniki zastępujące gluten, są bardzo drogie w porównaniu z klasyczną tanią mąką pszenną - 500g potrafi kosztować 12-15zł. Chleb bezglutenowy wypiekany przemysłowo jest często lepszej jakości i trwałości, niż pieczywo domowe, ale trzeba po zakupie szybko zjeść lub pokroić na kromeczki i zamrozić, bo potrafi spleśnieć już na trzeci dzień od zakupu! Idealnie sprawdza się domowy wypiekacz do chleba, jeśli musimy takie pieczywo jeść :) Znacznie ułatwia pracę, choć o tym przekonałam się zbyt późno, bo 15-18 lat temu nawet nie marzyłam, żeby go mieć ;) Ale warto próbować i szukać sprawdzonych receptur - polecam próby na mniejszej ilości składników, jeśli korzysta się z jakiegoś nowego i nieznanego przepisu!

Habibi

Zadanych pytań: 690

03.01.2015 08:41

Jeśli ktoś chce zauważyć różnicę między naszą glutenową mąką, a tymi bez glutenu, polecam spróbować wyrobić ciasto z wodą lub jajkiem z mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej czy choćby ryżowej ;) Od razu zobaczycie różnicę i trudność takiego ciasta ;)

Ola1young

Zadanych pytań: 7

02.01.2015 15:27

na pewno lepiej upiec samemu taki chlebek

Odpowiedzi (20)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

02.01.2015 13:43

Ja nie jestem na takiej diecie.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

02.01.2015 13:53

ja również nie jestem ale wiem ze znajoma piekła taki chleb sama

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

02.01.2015 14:43

uważam że lepiej upiec samemu

Margo1

Zadanych pytań: 2141

02.01.2015 14:54

Ja nie jestem na tej diecie, nawet gdybym była to piekła bym sama

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

02.01.2015 15:54

na takiej diecie jest moja ciocia i piecze sama chleb ze względu na cenę i ma też spory kawałek do takiego sklepu :)

Janina

Zadanych pytań: 159

02.01.2015 16:16

Nie jestem na takiej diecie;)

Mniam

Zadanych pytań: 87

02.01.2015 16:20

Nie jestem na takiej diecie. Chleba nie piekłam, ale robiłam ciasta bezglutenowe. Szczerze powiem, że u mnie w mieście miałabym problem z zakupem chleba bezglutenowego.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

02.01.2015 17:18

Osobiście na takiej diecie /na szczęście:)/ nie jestem ale moja kuzynka i jej synek niestety są . W moim mieście dla osób będących na takiej diecie są produkty o długim terminie ważności /wafelki, ciasteczka,itp/ ale chleba nie ma więc trzeba piec samemu.

gosia56

Zadanych pytań: 466

02.01.2015 17:28

nie jestem na takiej diecie a z kupnem takiego chleba byłby problem bo mieszkam na wsi

pajbek

Zadanych pytań: 257

02.01.2015 17:35

Mam to szczęście, że nie muszę być na takiej diecie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak