Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Margaretkaw

Zadanych pytań: 9

29.08.2013 13:48

Czy ktoś z Was robił nalewkę lub sok z czarnego bzu i może podzielić się sprawdzonym przepisem? :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.08.2013 14:28

Kiedyś robiłam sok przez sokownik, ale ostatnio wolę inną metodę. Obieram kulki dzikiego bzu do garnka, zasypuję cukrem, podlewam wodą i nakrywam. Stawiam na małym płomieniu i ogrzewam 30 minut. W tym czasie owoce pękają i oddają smak i kolor - cukier się rozpuszcza i powstaje syrop. Zlewam do słoiczków lub małych butelek po BoboFruitach i pasteryzuję. Ten sposób jest mniej wydajny, niż typowa metoda z sokownikiem - jednak uzyskany syrop jest bardziej skoncentrowany :)

pestka

Zadanych pytań: 424

29.08.2013 13:53

Chciałabym zrobić taka nalewkę , ale nie mam skąd wziąć czarnego bzu

Janina

Zadanych pytań: 159

29.08.2013 13:53

Ja robiłam sok przez sokownik, tak jak inne;)

Odpowiedzi (6)

mysza75

Zadanych pytań: 96

29.08.2013 13:55

Robię sok z czarnego bzu, obieram go z baldachów, myję wcześniej, wsypuję do takiego sokownika na parze, gdzie wsypuje się cukier a ilość to zależy od tego jaki chcesz mieć słodki. Sok spływa mi rurką, wlewam do słoików gorący, zakręcam i odwracam dnem. Nie pasteryzuje już

eMMe

Zadanych pytań: 177

29.08.2013 14:10

Moja mama robi sok:) tak jak mysza75 kaczmarek. Tylko trzeba pamiętać, żeby bez nie był zielony gdyż wtedy wytwarza jakieś toksyny. Sok świetny na wzocnienie odporności, a także bardzo smaczny:)

msmors

Zadanych pytań: 91

29.08.2013 14:41

ja również robię sok przez sokownik a nalewki z czarnego bzu jeszcze nie robiłam

artur7

Zadanych pytań: 1324

29.08.2013 15:22

kiedys robilem ale nie w tym roku

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

29.08.2013 18:39

Ja w tym roku pierwszy raz robiłam marmoladę z czarnego bzu, do soku się przymierzam i chyba skorzystam z przepisu Habibi, tylko nie wiem jakie proporcje. Habibi jeśli jeszcze tu zajrzysz to napisz proszę ile tego cukru na jaką ilość bzu :) będę wdzięczna.

Margaretkaw

Zadanych pytań: 9

30.08.2013 17:22

Dziękuję Wam za podpowiedź, mam sokownik, więc w tym roku spróbuję tej metody.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak