Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

justynkag

Zadanych pytań: 45

06.12.2016 17:03

Czy ma ktoś sprawdzony przepis na francuskie makaroniki?

Najlepsze odpowiedzi (2)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

04.01.2017 09:49

nigdy nie robiłem

Alex_M

Zadanych pytań: 119

07.12.2016 18:27

nigdy nie robiłam :)

Odpowiedzi (15)

molanka

Zadanych pytań: 14

06.12.2016 17:44

ostatnio w finale programu kulinarnego jedna z uczestniczek robiła, może tam warto szukać inspiracji

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

06.12.2016 21:32

SKŁADNIKI MAKARONIKI mączka migdałowa – 200 g cukier puder – 200 g jajo, rozmiar M – 3 szt. (ok. 75 g) barwnik spożywczy SYROP cukier – 200 g woda – 100 ml jajo, rozmiar M – 3 szt. (ok. 75 g) cukier puder – 1 łyżka GANASZ śmietanka UHT 30% – 200 ml czekolada deserowa – 100 g czekolada mleczna – 100 g masło – 20 g miód – 20 g konfitura truskawkowa – 1 słoiczek PRZYGOTUJ worek cukierniczy KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MAKARONIKI Francuskie makaroniki - Szprycujemy masę na blachę Mączkę migdałową i cukier puder przesiewamy, mieszamy. 3 białka o temperaturze pokojowej dodajemy do masy. Całość mieszamy, wyrabiając gęstą masę. Dodajemy kilka kropel barwnika i rozprowadzamy go po masie. Wodę i cukier zagotowujemy do temperatury 117-118°C (sprawdź trik! http://kuchnialidla.pl/product/proba-piora-co-to-takiego). Na średnich obrotach ubijamy 3 białka o temperaturze pokojowej. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, ubijając na sztywną masę. Białka zalewamy stopniowo gorącym syropem. Ubijamy do momentu, aż temperatura spadnie do 40°C. Do masy z mączki migdałowej dodajemy porcjami białka i mieszamy silikonową łopatką do momentu, aż masa będzie jednolicie gładka i perłowa. Ostatnią porcję białek mieszamy bardzo delikatnie. KROK 2: SZPRYCUJEMY MASĘ NA BLACHĘ Francuskie makaroniki - Szprycujemy masę na blachę Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przekładamy do worka cukierniczego z gładką końcówką. Niewielkie porcje masy szprycujemy na blachę, zachowując odstęp. Gotową blachę podnosimy i kilkakrotnie uderzamy od dołu. Makaroniki odstawiamy na bok do wysuszenia na około 20-30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 11 minut. KROK 3: ROBIMY GANASZ Francuskie makaroniki - Robimy ganasz Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia. Na patelnię przekładamy konfiturę. Smażymy przez kilka minut do momentu odparowania. W razie potrzeby konfiturę blendujemy. Przelewamy do miski i studzimy. KROK 4: SKŁADAMY MAKARONIKI Upieczone makaroniki łączymy w pary tak, aby pasowały do siebie rozmiarem. Na środek jednej połówki szprycujemy konfiturę truskawkową, dookoła szprycujemy ganasz. Delikatnie nakładamy górną połówkę makaronika. Gotowe makaroniki wstawiamy do lodówki, aby ganasz stężał.

Mniam

Zadanych pytań: 87

07.12.2016 11:19

Jeszcze nie robiłam makaroników, bo nie mam termometru cukierniczego, ale bardzo mnie kuszą ;)

pestka

Zadanych pytań: 424

07.12.2016 12:24

nie robiłam jeszcze takich makaroników

Beatris

Zadanych pytań: 43

07.12.2016 19:04

Też chętnie skorzystałabym z takiego przepisu...

Klausia

Zadanych pytań: 251

07.12.2016 20:50

Na kanale DG jest fajny przepis.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

08.12.2016 00:07

gusia1000...dzieki

dom-agi

Zadanych pytań: 2

08.12.2016 06:53

Sama również chętnie skorzystam, bo zabieram się do nich od dłuższego czasu :)

edytazaw89@wp

Zadanych pytań: 5

08.12.2016 10:48

Ja zawsze się zastanawiałam czy to wyjdzie. Proszę dać znać

adelajda

Zadanych pytań: 234

08.12.2016 18:21

nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak