Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renata9

Zadanych pytań: 329

14.08.2013 11:24

Czy ma ktos z Was sprawdzony i dobry przepis na powidla sliwkowe ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.08.2013 12:22

najbardziej klasyczne powidła śliwkowe, jakie znam i robię, a robiła je też moja Mama, a wcześniej Babcia - dojrzałe śliwki węgierki (najlepiej takie już lekko podmarszczone) wydrylować i wrzucić do garnka, lekko rozgnieść, aby puściły nieco soku i ogrzewać na dużym ogniu, aż się lekko rozgotują, następnie zmniejszyć płomień (dobrze podłożyć płytkę ochronną pod garnek) i smażyć przez 3-4 dni po 2 godzinki, co jakiś czas mieszając... kiedy śliwki porządnie odparują - powidła są gotowe! Moja druga Babcia robiła powidła z dodatkiem cukru, jak wiele innych osób, ale jeśli śliwki są dojrzałe, to nie wymagają cukru :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.08.2013 12:24

Ja dla wygody w pierwsze 2 dni robię to na gazie, a w kolejne dni wkładam do gorącego piekarnika i dopiekam :) Wygodna metoda i nic się od spodu nie przypala :))

Seba

Zadanych pytań: 1313

14.08.2013 14:52

ja robię tak samo jak mysza tylko smażę w dużym rondlu

Odpowiedzi (13)

Renata9

Zadanych pytań: 329

14.08.2013 11:25

dotychczas robilam tylko dzemy ze sliwek, albo dzem ze sliwek w polaczeniu z aronia, a teraz chce zrobic powidla

malina

Zadanych pytań: 4

14.08.2013 11:29

jeszcze nie robiłam żadnych powideł

mysza75

Zadanych pytań: 96

14.08.2013 11:49

Sliwki myjesz, obierasz wrzucasz do garnka. Ja smażę w brytfannie, bo jest duża. I na wolnym ogniu je smażysz. Powidła maja się smażyć długo i na małym palniku. Bo się przypala. Ja smaże tak długo az będą gęste. Jednego dnia na przykład 2 godziny i na drugi dzień smażę ponownie. Nie dodaje cukru bo mam zazwyczaj śliwki słodkie.Przekładam do słoiczków i zagotowuję w garnku z wodą około 5 minut.

Renata9

Zadanych pytań: 329

14.08.2013 11:51

dziekuje Mysza za Twoj przepis, na pewno go wyprobuje

Margo1

Zadanych pytań: 2141

14.08.2013 11:54

Robię dokładnie tak jak mysza ,przepis prosty, szybki a jakie powidła wychodzą :)

pestka

Zadanych pytań: 424

14.08.2013 11:59

smażę w dużym bardzo szerokim rondlu ok 1-1,5 godziny przez kilka dni aż będą gęste i gorące nakładam do słoiczków.

Janina

Zadanych pytań: 159

14.08.2013 12:24

Najlepsze są śliwki węgierki-umyć, wypestkować, smażyć jak pisze @mysza. Gorące nakładam do słoiczków, nie psteryzuję;)

Renata9

Zadanych pytań: 329

14.08.2013 12:32

Dziekuje Wam Wszystkim jeszcze raz za przepisy :-)

eagle

Zadanych pytań: 32

14.08.2013 13:13

U nas się zawsze dosładzało, ale i śliwki rzadko były bardzo słodkie same z siebie. Robimy także z renklodowych śliwek.

joanna30

Zadanych pytań: 50

14.08.2013 13:14

Bardzo dojrzałe śliwki pestkuję i smażę na małym ogniu bardzo długo do czasu aż zgęstnieją. Mozna podzielić sobie smażenie na 2 dni i gorące wkładam do słoików, nie pasteryzuję już.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak