Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kulinarny smak

Zadanych pytań: 97

21.07.2013 09:03

Czy macie jakiś sprawdzony sposób aby gotujący się dżem nie pobrudził całej kuchni? przy gotowaniu (pyrkaniu)cała kuchenka jest w małych kropeczkach dżemu, które bardzo ciężko schodzą.

Najlepsze odpowiedzi (3)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

21.07.2013 09:06

mam ten sam problem, zwłaszcza z powidłami, ale ostatnio zmieniłam garnek na o wiele większy i jest mniej dżemu wokół kuchenki :)))))

Konczi

Zadanych pytań: 632

21.07.2013 09:09

w wysokim garnku porcjami wówczas nie ma problemu

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

21.07.2013 09:07

ja robię w wysokim garnku i nie mam problemu :)

Odpowiedzi (15)

pestka

Zadanych pytań: 424

21.07.2013 09:10

też robię w większym garnku , specjalnie go kupiłam na ten cel

aisoglam

Zadanych pytań: 321

21.07.2013 09:21

Jedyny sposób jaki przychodzi mi do głowy na ograniczenie kropeczek to wyższy, większy garnek :)

malina

Zadanych pytań: 4

21.07.2013 09:23

Mam po Babci duży garnek, ale i tak czasem mam trochę konfitur na kuchence - no cóż takie uroki tej pracy

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.07.2013 09:28

nakrywam garnek płaskim dużym sitkiem, takim przeznaczonym do nakrywania patelni podczas smażenia - cyrkulacja powietrza pozostaje, ale pryskające drobinki osiadają na sitku :) staram się też zawsze robić w dużym szerokim garnku, na minimalnym płomieniu

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.07.2013 09:32

Owoce na powidła natomiast rozgotowuję (w brytfance) na niewielkim płomieniu, pod pokrywką, a następnie odkrywam i wkładam brytfankę do średnio nagrzanego piekarnika - uchylam drzwiczki na szerokość trzonka drewnianej łyżki, włączam co jakiś czas termoobieg - duszę tak 2-3 dni po 2-3 godzinki, pozostawiam po każdym smażeniu do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku, aby muszki nie wpadały, a na drugi dzień znów uchylam i duszę

Stenka

Zadanych pytań: 467

21.07.2013 10:02

Smażę na minimalnym ogniu i jest dobrze

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

21.07.2013 10:13

a ja nie zwracam uwagi

Alex_M

Zadanych pytań: 119

21.07.2013 10:25

smażę dżemy w wysokim garnku :)

borgia

Zadanych pytań: 89

21.07.2013 10:31

Płaskie sitko - tak jak zaznaczyła Habibi - jest idealne. Niestety jakiś czas temu pękło mi (nie samo od siebie, ale uszkodziłam wsadzając do szuflady) i teraz takiego nie mogę kupić.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

21.07.2013 10:51

Przykrywka w formie sitka jest najlepsza. Nie wyleci ani kropla :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak