Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

21.09.2013 00:34

czy można zamrozić ostre papryczki? jak je przygotować- surowe czy sparzone?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

21.09.2013 00:50

Ja odcinam górę papryczki, przecinam, oczyszczam, opłukuję, osuszam i wkładam do pudełeczka i mrożę. Niestety papryczki po zamrożeniu nie są już tak aromatyczne i twarde.

pestka

Zadanych pytań: 424

21.09.2013 00:50

Wg mnie można mrozić - należy usunąć nasiona, pokroić, włożyć do plastikowego pudełeczka.Jednak taka mrożona papryka nie ma tak wspaniałego smaku jak świeża

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.09.2013 08:44

Ja od kiedy pamiętam zamrażam ostre papryczki, bo tak jest najwygodniej. Myję, osuszam dokładnie papierowymi ręcznikami i pakuję w całości do woreczka strunowego. Taka zamrożona papryczka da się pokroić, więc odkrawam tyle, ile potrzebuję, a resztę odkładam do zamrażarki. Moim zdaniem zamrożona papryczka smakuje najlepiej, nie ma porównania do konserwowanej octem czy suszonej.

Odpowiedzi (15)

berys18

Zadanych pytań: 1434

21.09.2013 00:59

ja zawsze zamrażam surowe i pokrojone

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

21.09.2013 01:15

a czemu pestki usuwać?, pestki są ostre a tak bez to będzie nie ostra

Lis

Zadanych pytań: 56

21.09.2013 01:25

JA nigdy nie mroziłam - ale wydaje mi się, że surowe mogą być:)

pati100015

Zadanych pytań: 10

21.09.2013 02:18

Strąki powinny być umyte, a nasiona i błony wewnętrzne usunięte. Mrozimy w specjalnych do tego przeznaczonych woreczkach. Najlepiej mrozić małe papryki. Większe tracą na kolorze oraz po rozmrożeniu stają się miękkie, dlatego nie mogą być już np. wykorzystywane do sałatek. Można przechowywać w zamrażalniku ok. 8-10 miesięcy.

Izabela9

Zadanych pytań: 25

21.09.2013 05:54

Ja papryczki ostre zawsze suszę, a słodką paprykę marynuje. Raczej staram się nie mrozic warzywa gdyż później mi nie smakują.

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

21.09.2013 07:44

ja mrożę surowe

Stenka

Zadanych pytań: 467

21.09.2013 07:53

Ja papryczki suszę, zakładam na nitki i są ozdobą w kuchni, wiszą obok sznurka czosnku

gosia56

Zadanych pytań: 466

21.09.2013 07:54

nigdy nie mroziłam ale znajoma mrozi to surowe pokrojone

Motorek

Zadanych pytań: 1446

21.09.2013 08:56

ja zamrażam w całości papryczki, umyte i osuszone

berys18

Zadanych pytań: 1434

21.09.2013 08:58

ja mrożę w całości, nie kroję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak