Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

11.09.2013 10:06

Czy robicie sami propolis z kitu pszczelego? Stosujecie go na codzień?

Najlepsze odpowiedzi (3)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

11.09.2013 10:09

nigdy sama nie robiłam,nawet nie wiem jak się to robi,ale wiem,że propolis jest zdrowy

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

11.09.2013 10:11

Jeśli chodzi o sposób przygotowania to jest to bardzo proste - kit pszczeli zalewamy odpowiednią ilością spirytusu, zakręcamy (robię w słoiku) i trzymam go przez 2tyg w ciemnej szafce (co drugi dzień mieszam słojem by kit się rozpuścił). Następnie zlewam do małych, ciemnych buteleczek (muszą być ciemne! najlepiej wyparzyć buteleczki po syropach) i można przechowywać długi czas.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

11.09.2013 10:08

i mam jeszcze pytanie odnośnie sposobu dawkowania. Zawsze mówiono, że dzienna dawka to tyle kropli propolisu ile dana osoba ma lat - zgadzacie się z tym?

Odpowiedzi (10)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

11.09.2013 10:10

Sama nie robię, ale wiem że można go zakupić z w aptece lub sklepie zielarski.

2milutka

Zadanych pytań: 134

11.09.2013 10:12

niestety nie robiłam zawsze kupuję

pestka

Zadanych pytań: 424

11.09.2013 10:17

kiedy Dziadek miał ule, to sam przygotowywał , teraz nie mam takiej możliwości

gosia56

Zadanych pytań: 466

11.09.2013 10:23

nigdy sama nie robiłam

idealme

Zadanych pytań: 62

11.09.2013 10:55

jeszcze mi się nie zdarzyło zrobić :)

Janina

Zadanych pytań: 159

11.09.2013 11:26

Dawno robiłam i podawałam na uodpornienie dzieciom, ale nie pamiętam po ile kropelek, ale z tymi latami i dawkowaniem to chyba nie tak;)

mysza75

Zadanych pytań: 96

11.09.2013 11:26

nie robiłam sama nigdy

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

11.09.2013 11:26

nie mam takiej możliwości i nie robię

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

11.09.2013 20:53

kupuję w aptece

Kamyczek

Zadanych pytań: 0

09.01.2015 15:36

ty Mysiunia nie robisz popolisu, bo robią go pszczoły! Nazwa propolis zastępuje bardziej znaną nam nazwę kit pszczeli, są stosowane zamiennie. A to co ty robisz to jest nalewka propolisowa! I nie podawałabym ani osobom starszym, chorym, ani dzieciom czegokolwiek robionego na spirytusie. Nie ma znaczenia ile tego alkoholu jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak