Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

16.07.2013 12:52

czy sok z buraków wyciskacie i pijecie z jakimś dodatkiem?- to jakim? mój mąż ma pić sok z buraka na zwiększenie hemoglobiny...

Odpowiedzi (25)

gosia56

Zadanych pytań: 466

16.07.2013 13:29

mozna robić surówke z pieczonych w piekarniku buraków zawinietych w folię.

gosia56

Zadanych pytań: 466

16.07.2013 13:45

Moja znajoma tak robiła piekła buraki mozna trzymać parę dni w lodówce jadła też takiego buraka jak jabłko ale pewnie nie kazdy lubi buraka tak jeść

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

16.07.2013 14:04

nie piłam i nie miałam styczności z jego robieniem

msmors

Zadanych pytań: 91

16.07.2013 14:36

ja nie piłam jeszcze takiego soku

lee-aa

Zadanych pytań: 28

16.07.2013 14:48

Aby pice tego soku miało sens trzeba go odpowiednio przygotować - muszą być świeże buraki, żeby lepiej się wchłaniało żelazo potrzebny jest dodatek witaminy C i witamin z grupy B, nie popijać kawą, herbatą (najlepiej 2-3 h przerwy), unikać otrąb, czerwonego wina i szpinaku ;)nie popijać jogurtem ani napojami mlecznymi, nie zagryzać czekoladą. Najlepiej połączyć z sokiem z cytryny, papryki, pomidora, natką pietruszki (wit C) oraz kapustą, sałatą, awokado (wit B). Jest naprawdę skuteczny.

Janina

Zadanych pytań: 159

16.07.2013 14:49

Ja robiłam mężowi sok z buraków na anemię, ale ja kisiłam buraki, dodawłam marchew, liścia laurowego,ziele angielskie, czosnek zalać wodą letnią. Na szybsze ukiśnięcie można dodać piętke z chleba. jest smaczny i zawiera dużo składników potrzebnych przy leczeniu anemii.

Konczi

Zadanych pytań: 632

16.07.2013 15:04

piłam sok z buraka z sokiem z jabłka

borgia

Zadanych pytań: 89

16.07.2013 15:04

Wyciskam bardzo często z jabcem i selerem - bo ten ostatni bardzo lubię w takim połączeniu. Jednak piję go tylko dla przyjemności własnej. Ja jak i Janina polecam ukiszony barszcz wypić - świetny sposób na poprawę czerwonych ciałek.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

16.07.2013 15:52

burak z marchewką i jabłkiem można dodać natkę pietruszki,lub szpinak też poprawia przyrost czerwonych krwinek a z owoców czarna porzeczka najlepiej prosto z krzaczka lub oczywiście świeży sok :)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

16.07.2013 16:43

lubię soki warzywne z dodatkiem buraka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak