Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

26.04.2016 12:37

Czy szynki po wyciagnieciu z zalewy a przed wedzeniem tez odwieszacie na jeden dzien na haki, zeby obeschla. Czy moze od razu zaczynacie wedzic? I jak to jest z ostrzykiwaniem? Kto ostrzykuje mieso? Ogolnie szukam sposobu na to zeby szynka po uwedzeniu byla bardziej hm.. 'soczysta'.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Ela427

Zadanych pytań: 12

27.04.2016 12:18

ja wędzę bezpośrednio po marynowaniu

Katrina.u

Zadanych pytań: 3

27.04.2016 16:38

osuszona lepsza

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

26.04.2016 18:32

tak zawsze wiszą aby podeschły bo się lepiej uwędzą a aby była bardziej soczysta to niestety musi ona być naszpikowana specjalną strzykawką

Odpowiedzi (9)

berys18

Zadanych pytań: 1434

26.04.2016 13:04

wyciągam z zalewy, obwiązuję sznurkiem i wędzę. Nie odstawiam do obeschnięcia

Konczi

Zadanych pytań: 632

26.04.2016 13:17

zawsze przed wędzeniem osuszam szyneczki ale nie ostrzykuje

misia123410

Zadanych pytań: 22

26.04.2016 13:52

lepiej wysuszyć są dużo lepsze

mysza75

Zadanych pytań: 96

26.04.2016 14:08

zawsze wyciągam ją wcześniej i osuszam przed wędzeniem, nie oszczykuję ale mój sąsiad oszczykuje jak nie ma czasu żeby szynka w zalewie była tak długo jak powinna

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

26.04.2016 14:51

Dziekuje za odpowiedzi, kazdemu dalam po plusiku, bo widze ze jakis znawca zamiast sie wypowiedziec woli wszystkim dac po minusie... Ja trzymam w zalewie okolo 10 dni, szynki o wadze mniej wiecej 1,2kg. Ostrzykuje na poczatku, zanim wloze do zalewy. Po wyciagnieciu odwieszamy na haki na przynajmnije jeden dzien, bo jak jest za mokra to sie osmoli a nie uwedzi. Wedzimy w dosc niskiej temperaturze, na wiorach przez okolo 2 godziny, ale nie jestem pewna co do tego czasu bo to juz robi moj chlopak. Pozniej jeszcze parzymy. No i szynka nie jest tak soczysta jak bym chciala. Nie wiem czy przez to parzenie czy jak. Eh, poczatki sa zawsze najtrudniejsze :)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

26.04.2016 14:52

No i oczywiscie zapraszam znawce od minusow do aktywnej dyskusji. Moze podzielisz sie znami swoja skarbnica wiedzy :D

Marta1986

Zadanych pytań: 859

26.04.2016 16:05

ja równiez osuszam przed wędzeniem ma bogatszy smak

Janina

Zadanych pytań: 159

26.04.2016 16:15

Do wędzenia lepsza obsuszona;))

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

26.04.2016 20:44

Moja babcia na wsi dawno temu wędziła szynkę we własnej wędzarni tak-szynki po wyciągnięciu z zalewy a przed wędzeniem od razu wycierała z zalewy, obwiązywała sznurkiem i wieszała na haki. Nic nie ostrzykiwała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak