Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aneta41

Zadanych pytań: 74

25.01.2016 08:59

Czy wiecie, że kurkuma ma prozdrowotne właściwości?:) Najbardziej znaną substancją aktywną kurkumy jest kurkumina odpowiedzialna za pomarańczowy kolor kłącza. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Ale także: poprawia pracę mózgu, pomocna w zaburzeniach trawiennych, wspomaga pracę wątroby, chroni serce, działa przeciwnowotworowo (nie tylko zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej ale także chamuje rozwój choroby).

Najlepsze odpowiedzi (3)

Janina

Zadanych pytań: 159

25.01.2016 16:30

Tak, bardzo ważna wiadomość. Dodam, że w krajach w których używają takich przypraw na co dzień nie wiedzą co to jest zachorowanie na raka ;)

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

25.01.2016 10:25

dzięki, dobrze wiedzieć

Wacław

Zadanych pytań: 1269

25.01.2016 10:19

kurkume dodajmy niekiedy do gotującego sie makaronu

Odpowiedzi (9)

Aneta41

Zadanych pytań: 74

25.01.2016 09:01

Warto wiedzieć, że stosowana przez dłuższy czas i w dużych dawkach, może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit (z tego powodu nie powinny stosować jej osoby z chorobą wrzodową). Na kurkumę uważać powinny również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (przyprawa może bowiem wzmocnić ich działanie). Ze stosowania kurkumy zrezygnować powinny kobiety w ciąży – przyprawa pobudza macicę, co może grozić nawet poronieniem.

Aneta41

Zadanych pytań: 74

25.01.2016 09:08

Warto wiedzieć, że stosowana przez dłuższy czas i w dużych dawkach, może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit (z tego powodu nie powinny stosować jej osoby z chorobą wrzodową). Na kurkumę uważać powinny również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (przyprawa może bowiem wzmocnić ich działanie). Ze stosowania kurkumy zrezygnować powinny kobiety w ciąży – przyprawa pobudza macicę, co może grozić nawet poronieniem.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

25.01.2016 09:08

Czytałam o tym i słyszałam - kiedyś był program o "domowych" kuracjach antynowotworowych i okazało się, że składnikiem większości mieszanek jest właśnie kurkuma.

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

25.01.2016 09:51

Tak, świetna przyprawa dodająca smaku i pięknego koloru a jaka przydatna dla zdrowia. Dodaję choćby szczyptę do wielu potraw, np. do ryżu do obiadu.

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

25.01.2016 12:17

TAK CZYTAŁAM JUZ GDZIEŚ O TYCH WŁAŚIWOŚCIACH KURKUMY

Alex_M

Zadanych pytań: 119

25.01.2016 16:08

tak, czytałam kiedyś o tym sporo.. warto codziennie sypnąć jej do jakiejś potrawy :)

Renata9

Zadanych pytań: 329

25.01.2016 20:35

Tak czytałam i słyszałam wiele dobrego o kurkumie. Często ją dodaję do różnych potraw, czasami też do pieczenia chleba i ciast.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

25.01.2016 21:09

bardzo rzadko ją używam

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

26.01.2016 00:50

Bardzo przydatna informacja. Dziękuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak