Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Sarenka

Zadanych pytań: 363

16.08.2013 07:40

Czy zdarzyło Wam się przesuszyć ciasto, tzn pomimo iż trzymaliście się wskazówek w przepisie, to jednak ciasto wyszło zbyt suche, bo temperatura była zbyt wysoka? Mnie się to przytrafiło kilka razy..

Najlepsze odpowiedzi (3)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

16.08.2013 07:43

Zdarzyło mi się kiedyś i od tego czasu piekę wszystkie ciasta do tzw. "suchego patyczka" :)

Seba

Zadanych pytań: 1313

16.08.2013 07:44

też mi się tak zdarzyło

ben-ka

Zadanych pytań: 459

16.08.2013 07:47

Tak,raz miałam taki przypadek robiąc ciasto z przepisu zaciągnietego z internetu,dobrze,ze nie zastosowałam się do końca wskazówek osoby podajacej przepis.Ciasto byłoby spieczone na wiór!

Odpowiedzi (13)

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.08.2013 07:42

zdarzyło się kilka razy

malina

Zadanych pytań: 4

16.08.2013 07:48

owszem zdarzyło mi się , ale w moim przypadku to trochę wina piekarnika muszę trzymać troche dłużej bo jak dam trochę wyższą temperaturę to sie przypala

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

16.08.2013 08:01

zdarzyło mi się kilka razy

Habibi

Zadanych pytań: 690

16.08.2013 08:05

wydaje mi się, że właśnie sztywne stosowanie się czasu pieczenia danego ciasta może być zgubne w tym przypadku, ponieważ wystarczy wylać masę do większej/szerszej foremki, zmniejszy się wobec tego jego wysokość, a więc i czas pieczenia powinien być krótszy... natomiast spotkałam się z takim podejściem, że jak w przepisie jest zaznaczone, żeby piec 45 minut, to piecze się dokładnie tyle i nie sprawdza stopnia wypieczenia wykałaczką... ja jestem za starymi metodami - moja Mama zawsze sprawdzała, więc i ja sprawdzam :)

Kasia35

Zadanych pytań: 218

16.08.2013 08:26

tak, mnie też się to zdarzyło

eagle

Zadanych pytań: 32

16.08.2013 08:31

chyba, jak każdemu ;)

Renata9

Zadanych pytań: 329

16.08.2013 09:29

kiedys sie tak zdarzylo, ale zawsze mozna je nasaczyc

Klausia

Zadanych pytań: 251

16.08.2013 09:41

Zdarzyło, szczególnie przy francuskim. Gdybym przestrzegała sugerowanej temperatury i czasu to bym spaliła na węgiel :)

Janina

Zadanych pytań: 159

16.08.2013 09:50

Oczywiście, że tak nie ukrywam;)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

16.08.2013 10:00

mi też oczywiście się zdarzyło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak