Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

18.10.2013 16:16

czy znacie przepis na ser feta? kiedys robiłam cos fetapodobnego,ale za specjalne to nie wyszło,jestem na diecie a tesknie za tym serem w sałatce.co polecacie?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

19.10.2013 17:57

kupuje gotowy

aniagdz

Zadanych pytań: 5

18.10.2013 16:22

chyba najlepiej kopić gotowy, można dostać oryginalny grecki, jest twardszy i ma troszkę inny smak (dla mnie lepszy).

pestka

Zadanych pytań: 424

18.10.2013 17:25

nie podjęłabym się go zrobić, kupuję gotowy

Odpowiedzi (18)

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

18.10.2013 16:18

ja zawsze kupuję gotowy serek,nie robiłam samodzielnie

Renata9

Zadanych pytań: 329

18.10.2013 16:21

a dlaczego nie kupujesz gotowego sera feta ?

Habibi

Zadanych pytań: 690

18.10.2013 16:22

Wszystkie tradycyjne sery solankowe w krajach bałkańskich/śródziemnomorskich są oparte na zasoleniu sera białego :) Dla mnie ten mazisty ser feta kupowany w kartoniku nie oddaje typowego smaku i konsystencji oryginalnych serów. Dlatego od dawna kupuję takie sery solankowe, które są twarde, zwarte, dają się kroić w kostkę i konsystencją przypominają zwarty tłusty polski ser twarogowy. Próbuj w domu taki ser pomoczyć w solance, ew. z przyprawami lub piklami. Jeszcze zależy na jakiej jesteś diecie - bo te sery nie ani chude, a przy okazji mają dużą zawartość sodu!

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

18.10.2013 16:23

ja robiłam ten ser w te wakacje, ale jakoś sie nie mogę zebrać aby dodać ten wpis :) pomału nadrabiam zaległości więc do końca tygodnia powinien się ten przepis znaleźć w mojej księdze :) jeśli nie zapomnę to podeśle Ci link :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

18.10.2013 16:28

@Aleksandra - ja mam małego bzika na punkcie marynowanych serów, więc kombinuję na różne sposoby. Można w czosnku, w ziołach, w sosie sojowym, z piklami - ale trzeba się liczyć z tym, że zawartość soli będzie wysoka, a dodatkowo taki ser musi być dość tłusty, bo inaczej będzie się sypał i kruszył! Ja myślę, że warto czasami sobie ulżyć, kupić dobrej jakości oryginalny ser, ale nie jeść go często. Bo najgorsze podczas diet są smaki, które człowieka prześladują i nie pozwalają myśleć o niczym innym :)

artur7

Zadanych pytań: 1324

18.10.2013 16:28

kupuje gotowy

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

18.10.2013 16:53

jestem 3 raz w zyciu na dukanie(w sumie 50 kg mam mniej),juz mniej wiecej wiem na co moge sobie pozwolic a przez co waga sie zatrzymuje, feta w kartoniku jak to nazywacie jest dość tłusta,a zjadłabym sałate lodowa właśnie z tym serem. kiedys moczyłam chudy twaróg w solance,ale wyszedł poprostu przesolony twaróg hehe :) ale dziękuje za pomoc

margaret

Zadanych pytań: 4

18.10.2013 17:27

ja kupuję gotowy,jest bardzo smaczny i nadaje się do sałatek:)

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

18.10.2013 18:09

tez tylko kupuję gotowy

Renataj

Zadanych pytań: 1275

18.10.2013 18:58

Mysiunia czekam na przepis! Chętnie wypróbuję, bo zawsze kupuję gotowy w kartoniku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak