Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

gosia561

Zadanych pytań: 1389

09.05.2014 12:22

czym różni się przygotowanie baraniny od jagnięciny? Dodaje się delikatniejsze przyprawy czy tylko krócej robi?

Najlepsze odpowiedzi (3)

sylwia_sl

Zadanych pytań: 119

09.05.2014 15:55

Z jagnięciny najczęściej podaje się comber. Jest to delikatne mięsko, które warto zamarynować na kilka godzin w czosnkowej oliwie i smażyć zaledwie kilka minut - nie powinno się używać soli. Udziec jagnięcy można wymoczyć w mleku aby mięsko było delikatniejsze. Baranina ze względu na swój specyficzny zapach powinna się leżeć w marynacie kilka dni, baza takiej marynaty to ocet lub sok z cytryny a reszta dodatków wedle uznania. Ponoć moczenie w kwaśnym mleku też niweluje jej nieprzyjemny zapach.

anemon

Zadanych pytań: 163

09.05.2014 13:38

Jagnięcina jest bardzo delikatna, bo to mięso z młodych sztuk, a baranina, to to samo, tylko ze starych zwierząt, dlatego jest mniej smaczna i trzeba ją dłużej gotować, smażyć czy piec.

borgia

Zadanych pytań: 89

09.05.2014 15:47

Jagnięcinę można zrobić w kilka minut. Na przykład kotlety czy polędwicę. Lub jeśli ktoś lubi krwiste mięso. Są jednak fragmenty, które muszą się dłużej robić - bo tak każde mięso ma. Różnica? Już przy obróbce wstępnej - zapach. Im starsze zwierzę, tym intensywniejszy. I dlatego do baraniny robi się marynaty, zabijające i nieprzyjemny zapach, i nadające mięsu kruchości. Przy jagnięcinie oczywiście też się wybitnie sprawdzają, ale nie są konieczne. Moc przypraw zależy tylko od naszych preferencji. Czas też na korzyść jagnięciny. Baraninę jadłam bardzo dawno temu - był to bardzo delikatny gulasz robiony przez mojego wujka - ale sama nie miałam okazji przygotować. Natomiast jagnięcina jest mi bardzo dobrze znana. Do tego mięsa trzeba podejść z sercem. Poświęcić mu trochę czasu i usunąć wszelkie błony i zbędny tłuszcz - a wtedy będziesz w siódmym niebie...

Odpowiedzi (4)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

09.05.2014 12:33

Wiem ,że mięso z baraniny, dojrzewa powoli ,aby przyśpieszyć zaprawę z oleu i warzyw potem bajcowanie do 3 dni .Jagnięcinę przygotowuje się krócej ,ale też trzeba poświęcić dużo godzin na przygotowanie go aby było miękkie i delikatne.

pestka

Zadanych pytań: 424

09.05.2014 12:39

Jagnięcina jest mięsem delikatnym i jako takie nie wymaga zbyt wielu zabiegów

Janina

Zadanych pytań: 159

09.05.2014 13:42

Tak jak powyżej napisane, jagnię to młoda śztuka więc mięsko delikatne;)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

10.05.2014 02:10

Mięso jagnięce jest delikatniejsze od baraniego i do niego daje się przyprawy delikatniejsze i krócej robi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak