Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Christopher

Zadanych pytań: 31

20.10.2013 05:07

Czym się różni bryzol od steku ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

20.10.2013 12:17

Bryzol to rozbite mięsko zaś stek to ukrojony kawałek mięska .

halina17

Zadanych pytań: 271

20.10.2013 12:46

Pisząc najprościej stek różni się od bryzol grubością . Stek to dość grube kawałki mięsa szlachetnego lekko rozbite wcześnie marynowane w ziołach, bez panierki. Bryzol to delikatne cienkie płaty mięsa np z polędwicy wołowej lub udźca wołowego , oprószony solą i mąką.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

20.10.2013 08:31

Bryzol jest to rozbity płat mięsa wołowego, natomiast stek jest to kawałek mięsa krojony poprzek włókien też z wołowiny

Odpowiedzi (10)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

20.10.2013 08:29

Wydaje mi się, że na bryzol wykorzystuje się delikatne mięso (np. polędwicę wołową), a na stek bardziej odpowiedni będzie rostbef lub antrykot. Brizol podaje się też z dodatkami np. pieczarkami czy cebulą, stek występuje solo.

margaret

Zadanych pytań: 4

20.10.2013 08:40

Stek czyli befsztyk, kroi się go w poprzek włókien mięśniowych, robi się go przeważnie z karkówki i z polędwicy też. Można go smażyć lub grillować, może być w środku surowy czyli w środku jest krwisty lub całkowicie wysmażony lub wysmażony na średnio. A bryzol to rozbity i usmażony płat mięsa polędwicy wieprzowej lub wołowej a nawet końskiej. Tyle się dowiedziałam od mojej mamy:)))

Ela_K

Zadanych pytań: 13

20.10.2013 09:19

bryzol jest rozbity, a stek krojony w poprzek włókiem to i to jest wołowe

berys18

Zadanych pytań: 1434

20.10.2013 09:22

Stek to kawałek mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych lub ryby krojonej w poprzek kręgosłupa. Bryzol delikatny płat mięsa rozbity i usmażony.

gibli

Zadanych pytań: 20

20.10.2013 10:01

zgadzam się z wcześniejszymi odpowiedziami:)

mamusia1

Zadanych pytań: 1016

20.10.2013 12:35

popieram poprzedniczki

Beata73

Zadanych pytań: 1093

20.10.2013 12:52

popieram Halinę

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

20.10.2013 13:58

myślę, że większość nie ma pojęcia co to jest a pisze to co przeczytała u cioci Wiki , bryzol to rodzaj kotleta z siekanej wołowiny, specjalnie uformowany

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

20.10.2013 19:51

Poprzednicy byli szybsi z odpowedzią.

Olaf*71

Zadanych pytań: 0

30.03.2016 15:49

tak pyzo, wszyscy tu jesteśmy głupkami i tylko ty jesteś chodzącą encyklopedią i leksykonem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak