Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

13.09.2013 22:10

Czym się różni czarny czosnek od zwykłego ? Nigdy nie widziałam czarnego.

Odpowiedzi (27)

Seba

Zadanych pytań: 1313

14.09.2013 08:24

Czarny jest chyba łagodniejszy, z tego co wiem, ale chyba jest rzadko spotykany u nas.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

14.09.2013 09:53

pierwsze słyszę o czarnym czosnku

borgia

Zadanych pytań: 89

14.09.2013 09:54

Czosnek ten ponoć jest znacznie zdrowszy niż normalny. Zawiera dwukrotnie więcej antyutleniaczy. Z tego co pamiętam to koreański sposób na czosnek. Nadaje się do wszystkiego, gdzie używa się zwykłego czosnku. U nas kupić nie można, ale można zrobić. Jak kogoś stać ;). Nie o czosnek chodzi... Chodzi o to, że trzyma się go (ten zwykły) szczelnie zapakowanego w piekarniku nagrzanym to niskiej temp. przez jakieś 40 dni. Myślę, że dawniej, gdy się miało zwykłe piece, można by spróbować. Informacje przeczytane kiedyś, bo ciężko było nie trafić na "czarny diamencik" na ulubionych stronkach. Kusi bardzo, ale nie dam rady. Tyle ciekawostek.

mysza75

Zadanych pytań: 96

14.09.2013 10:49

właśnie dowiedziałam się niedawno że jest czarny czosnek, ale w sklepie nie widziałam takiego. Nie wiem czym się różni , ale słyszałam że można zastąpić go białym

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

14.09.2013 11:23

nie słyszałam o takim czosnku:)

Janina

Zadanych pytań: 159

14.09.2013 16:32

Nie znam takiego czosnku;)

aryssa

Zadanych pytań: 0

14.01.2018 01:38

Jest to po prostu sfermentowany czosnek, tylko proces produkcji jest dość kosztowny i czasochłonny, ale za to wygląda oryginalnie i pewnie podobnie smakuje:) Jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale widziałam, że jest do kupienia w Polsce, np. taki <a href="http://www.czarny-czosnek.pl">czarny czosnek</a>. Co ciekawe podobno ma słodkawy posmak i wcale nie przypomina zwykłego czosnku. Ciekawe czy dałoby się go dodać do deseru:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak