Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

borgia

Zadanych pytań: 89

09.07.2014 09:34

Dawno temu zwróciłam uwagę, że na stronce przydałby się zwykły i prosty indeks potraw. Podział literowy potraw wydaje się prostym podziałem - i taki by mi wystarczył, choć ekskluzywna wersja wg składników czy rejonów świata byłaby wypasem, ale wymaga to od początku "tagowania", więc można zapomnieć. Wiem, że ułatwia to niezmiernie życie użytkowników, bo szukając konkretnej rzeczy mamy wszystkie jak na dłoni. Z reguły jest tak, że jak przepis ze zdjęciem to obok niego na liście jest ikonka aparatu. Czy chcielibyście mieć taki indeks? Czy nie zawracać powtórnie nikomu głowy tym tematem...

Najlepsze odpowiedzi (3)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

09.07.2014 12:33

ja osobiście nie zrozumiałam o jaki indeks chodzi? od a do z? jesli tak to nie, :) rzadko z niego korzystam i wyszukiwarka mi wystarcza :) poza tym jest tu 284 tys. przepisów, gdyby podzielić je na ilość liter w alfabecie, na jedną literke przypadałoby kilka tysięcy stron, przeglądanie takich przepisów byłoby strasznie długie, no ale oczywiście to moja interpretacja tematu:)

PaniMISIOWA

Zadanych pytań: 1119

09.07.2014 17:28

ja zawsze wyszukuję po słowach kluczowych (nazwach), ale ajk ktośby potrzebował taki indeks, to mi nie przeszkadza :-)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

09.07.2014 18:28

Ja uważam, że to się nie sprawdzi ponieważ nazewnictwo potraw na tej stronie to kompletny freestyle. Jest dużo fajnych potraw pod tak dziwnymi nazwami, że w życiu żaden indeks nie pomógłby mi żeby je odszukać.

Odpowiedzi (7)

borgia

Zadanych pytań: 89

09.07.2014 13:39

Chodzi mi o zwykły indeks potraw. Czyli po prostu zakładki literowe - tak najczęściej bywa na stronach kulinarnych. Pod literką "A" są wszystkie potrawy, których jedynie tytuły zaczynają się literką "A". Czyli na przykład "Awokado z..." "Arbuz...", "Antrykot w sosie...". Owszem sama z wyszukiwarki też korzystam często, ale jak potrzebuję jakiś tort czy jakieś ciasto na szybko... to robi się masakrycznie. Szkoda mi czasu na przeglądanie stronek i klikanie, więc rezygnuję. Szybciej jest mieć coś w słupku i tylko klikać w pozycję, która mnie zainteresuje. Szukając "Babki" omijam te, na które nie mam w tym momencie ochoty - ucierane, z makiem czy z rodzynkami. To tylko przykłady. A jeśli szukam czegoś z polędwiczek wieprzowych to wchodzę sobie na "P" i sprawdzam. Oczywiście zawsze te polędwiczki mogą być gdzieś zakamuflowane, i z tym się liczę. Baza jest jednak bazą. Zapytałam z ciekawości, bo mnie osobiście ogromnie ułatwiłoby to poruszanie się po wybranych przepisach. Oczywiście mam na myśli fakt, że klikając w konkretne danie na liście przechodzę do niego bezpośrednio. Ot i tyle. Korzystam z indeksu na różnych stronkach zawsze, jeśli tylko taki jest. I z reguły jest.

Czyki

Zadanych pytań: 72

09.07.2014 16:25

Myślę, że na pewno by to ułatwiło szukanie nowym osoba które nie znają strony DS :):)

Beatris

Zadanych pytań: 43

09.07.2014 18:34

A ja przyznam, że dalej nie rozumiem, o jaki indeks Tobie chodzi... Przecież jak chcesz znaleźć przepis na tort, czy też coś z polędwiczek wieprzowych, to wystarczy w wyszukiwarkę wpisać słowo kluczowe (np. tort, czy też polędwiczki wieprzowe) i wyskakuje mnóstwo stron właśnie z takimi przepisami i nie trzeba przeglądać wszystkich przepisów zaczynających się na "T", czy "P". A jak chcesz mieć je w formie listy, to wystarczy zmienić widok... Niemniej, jeżeli komuś jest potrzebny taki indeks, o jakim wspominasz, to ja nie mam nic przeciwko:)

borgia

Zadanych pytań: 89

09.07.2014 18:41

Indeks potraw, czyli najzwyklejszy spis treści - alfabetycznie. Jak w książkach.

Lis

Zadanych pytań: 56

09.07.2014 18:59

mi się wydaje, że to by trochę ułatwiło życie, osobiście jestem za:)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

09.07.2014 19:10

myslę, ze na DS taki indeks nic by nie zmienił, dalej pod literką np. p - jak poledwiczki pojawiałyby się tysiące przepisów, w książce jest inaczej, nie zawiera 284 tys.przepisów, a co najwyżej pod jedno słowo jest podpięte kilka przepisów na szukaną literkę, to zasadnicza różnica. Na innych stronach ok, zależy jakich? jeśli są to strony zawierające 280 tys. przepisów to podziwiam cierpliwość w przeglądaniu, a jeżeli są to mniejsze strony, gdzie tych przepisów jest kilkaset, to przyznam rację indeks pomaga, zwłaszcza jeśli nie chce mi się przeglądać wszyskich publikacji,a chcę coś wyszukać szybko, a nie ma wyszukiwarki itp.

borgia

Zadanych pytań: 89

09.07.2014 21:11

Zaznaczyłam, że polędwiczki to tylko przykład bazy. Setki innych przykładów tego typu rzecz jasna mogą być nie jako wymienione polędwiczki (baza), ale szaszłyki z polędwiczek, potrawka czy też pod jakąś zupełnie inną i zaskakującą wymyślną nazwą. To zaznaczyłam. Zdaję sobie z tego sprawę. Z wyszukiwarki sama też korzystam - gdy muszę, jednak często się zniechęcam po dłuższym klikaniu. Najczęściej bywa tak w przypadku ciast albo z wrzuceniem hasła "chleb". Ale nie w tym rzecz. Mnie jest prościej potraktować listę jako spis treści. Znajduję w nim chleb i odrzucam wszelkiego typu orkiszowe (bo na przykład nie mam tej mąki aktualnie na stanie), itd. Czytam z ciekawości jednak wszystkie tytuły i zapamiętuję - fakt, jestem wzrokowcem. I jeszcze raz powiem - poruszyłam problem z ciekawości, czy komuś też by to ułatwiło poruszanie się po przepisach. I Czyki ma wielką rację - zwłaszcza tym nowym pomoże. Ja lubię mieć czarno na białym. Mogę sobie zaznaczyć kilka ciast ze śliwkami nie biegając po iluś tam stronkach, a biorąc pod uwagę tylko jakiś wycinek jednej. I tyle...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak