Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Agnieszka-87-25

Zadanych pytań: 51

09.02.2013 08:54

dlaczego masa mi się waży, nigdy nie dodaję ciepłego budyniu gdy ucieram go z masłem, zawsze jest zimny, a i tak potrafi się zważyć, a czasami jest tak że niby nie zważone, nie minie chwila patrzę i już zważone. czemu ??

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

09.02.2013 09:17

problem nie leży w temperaturze składników! chodzi o łączenie tłuszczu z wodą/mlekiem - te substancje ogólnie źle się łączą - czasami właśnie lepiej dodać ciepłego budyniu, który spowoduje ogrzanie tłuszczu z masła - wtedy łączą się skuteczniej :)

borgia

Zadanych pytań: 89

09.02.2013 11:13

Musisz dodawać po odrobinie budyniu. Systematycznie po łyżce... Chociaż czasami się nie chce. Jeżeli jednak masa Ci się zwarzyła, to weź i zmiksuj blenderem. Trochę zrobi się płynniejsza, ale chwilka w lodówce doprowadzi ją do stanu używalności.

BeataJ

Zadanych pytań: 103

09.02.2013 20:20

Może zbyt szybko dodajesz skłądniki, albo za dużo na raz? Ja ratuję zważoną masę podgrzewając ją chwilkę na parze - co prawda będzie płynna, ale po wstawieniu na chwilę do lodówki odzyska swoją konsystencję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak