Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

01.02.2014 14:59

Dlaczego ryż po ugotowaniu nie wolno płukać pod kranem?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

01.02.2014 15:06

Nigdy nie przepłukuję ryżu

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

01.02.2014 17:39

też mi się wydaje że nie ma takiego zakazu,ja ryż opłukuję jak potrzebuję do sałatki,a inaczej tylko przekładam na sito:)

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

01.02.2014 15:04

zależy do jakiego dania, do sałatek na zimno kiedy ryż ma być sypki nawet wskazane jest by go przelać wodą;

Odpowiedzi (22)

Noruas

Zadanych pytań: 232

01.02.2014 15:00

Nie wolno? A kto tak mówi? W kuchni wolno wszystko! Może chodzi o to, ze jest to niepotrzebne, a dodatkowo obniża jego temperaturę co wymusza ponowne podgrzewanie.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

01.02.2014 15:00

ja o tym nie słyszałam, ale rzadko przelewam ryż wodą, jedynie gdy chcę go wykorzystać do sałatek

Ania321

Zadanych pytań: 179

01.02.2014 15:02

szczerze mówiąc to nie słyszałam o tym, aby nie wolno było tego robić :)

dorrota

Zadanych pytań: 10

01.02.2014 15:02

Jeśli przypadkiem za dużo posolę wodę, to przepłukuję i ryż jest wtedy ok:) Ale jeśli nie trzeba lepiej nie płukać, bo po płukaniu się skleja bardziej

Margo1

Zadanych pytań: 2141

01.02.2014 15:10

ja już tutaj też słyszałam,że nie powinno sie płukac kranówką ryżu bo kranówka ma dużo chloru i bakterii

mysza75

Zadanych pytań: 96

01.02.2014 15:18

nie płucze ryżu, ale moja koleżanka wiem że to robi. A czemu nie wolno nie wiem

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

01.02.2014 15:22

nie płuczę ryżu po ugotowaniu

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.02.2014 15:23

wydaje mi się, że wszystko zależy od celu, do jakiego ryż został ugotowany :) płukany ryż pozbawiamy skrobi (krochmalu), co powoduje, ze przestaje być kleisty, a robi się sypki :) ja luię przepłukany jako dodatek do rosołu czy pomidorowej, ale już do gołąbków nigdy bym tego nie zrobiła...

Janina

Zadanych pytań: 159

01.02.2014 15:24

Nie wiem czy nie wolno, ale jak się ugotuje na sypko, to ładnie się rozsypuje i nie ma potrzeby płukać, ale jeśli trzeba to chyba wolno;)

norweska20

Zadanych pytań: 400

01.02.2014 15:28

nie mam pojęcia..ja nigdy nie płucze..ale dlaczego nie można to nie mam pojęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak