Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anilewe13

Zadanych pytań: 8

13.01.2015 15:16

Dlaczego smażymy ryż do risotto?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Ankha

Zadanych pytań: 112

13.01.2015 20:57

Podsmażam bo tak radzą w przepisach, zapewne po to by ryż za szybko nie rozpadł się w czasie powolnego gotowania w małej ilości płynu

Habibi

Zadanych pytań: 690

13.01.2015 16:10

Obsmażając ryż w niewielkiej ilości tłuszczu powodujemy, że zmienia się jego smak na lekko orzechowy, a każde ziarenko jest nim otoczone, przez co się nie rozpada, zachowuje kształt, a potrawie nadaje kremowej konsystencji (ma to pewnie związek z powolnym uwalnianiem skrobi).

Ali

Zadanych pytań: 0

13.01.2015 15:57

Nie smażymy. Raczej gotujemy/dusimy na patelni.

Odpowiedzi (9)

Hrabina w kuchni

Zadanych pytań: 6

13.01.2015 16:05

Ponieważ smażenie tworzy pewnego rodzaju ochronę, aby ziarno powoli wchłaniało wilgoć i miało kremową konsystencję.

berys18

Zadanych pytań: 1434

13.01.2015 16:15

tak zrobiony ryż, jest inny w smaku i koinsystencji

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

13.01.2015 16:26

lepszy ma smak i mniej wchłagania wody

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

13.01.2015 16:41

Ryż taki ma zdecydowanie lepszy smak ponieważ mniej wchłonie wody.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

13.01.2015 16:47

Ja smażę dla smaku ,ale nie zawsze smażę

Janina

Zadanych pytań: 159

13.01.2015 17:50

Dla polepszenia smaku i konsystencji:)

ada.la

Zadanych pytań: 39

13.01.2015 18:02

jak robię risotto to zawsze podsmażam. Używam do tego specjalnego ryżu.

marcia7

Zadanych pytań: 166

29.03.2015 15:29

aby był bardziej sypki

jasiek

Zadanych pytań: 1346

31.05.2015 14:17

żeby nie robiła się ciapa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak