Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

olyabuziaczek

Zadanych pytań: 4

12.10.2014 14:38

Do czego używacie/ dodajecie mąkę amarantusowa?

Najlepsze odpowiedzi (3)

BernadettaP

Zadanych pytań: 504

12.10.2014 15:39

Dodaję ją do domowego pieczywa oraz naleśników, czasami też do ciast.

eliza135

Zadanych pytań: 408

12.10.2014 17:11

nawet nie wiedziałam że taka jest

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

12.10.2014 20:18

nie używam jej

Odpowiedzi (21)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

12.10.2014 14:59

NIGYD JESZCZE TAKIEJ MAKI NIE UZYWAŁAM

Habibi

Zadanych pytań: 690

12.10.2014 15:03

przede wszystkim do wypieku chleba (jako dodatek), ale też do ciast i ciasteczek

Renata9

Zadanych pytań: 329

12.10.2014 15:04

ja używam tylko całych ziaren amarantusa np. do pieczenia chleba lub też ciasteczek

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

12.10.2014 15:19

nie widziałem jeszcze takiej mąki

irenka

Zadanych pytań: 888

12.10.2014 15:21

nie używałam jeszcze takiej mąki

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

12.10.2014 16:21

Niestety nie używałam jeszcze takiej mąki do niczego. Dobrze wiedzieć, że jest taka.

Renata22

Zadanych pytań: 672

12.10.2014 17:00

do naleśników i ciasteczek ;)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

12.10.2014 17:19

Nic nie robię z tej mąki,bo takiej nie mam

Habibi

Zadanych pytań: 690

12.10.2014 18:19

Amarantus (inaczej szarłat) znany jest od dawna (Majowie 4tys. lat temu znali tę roślinę jako kulinarną) - zawiera w nasionach duże ilości białka (więcej od mleka i zbóż), ma wysoką wartość odżywczą, czym pokonuje w rankingach żywieniowych wszystkie inne zboża. Ma prawie 2x wiecej wapnia, niż mleko! Zalecany jest w diecie kobiet dojrzałych i tych, które przechodzą menopauzę - zawiera składniki roślinne naśladujące właściwościami hormony, których brakuje kobietom w klimakterium! Polecana w codziennych dietach sportowców i wegetarian. Jest bezglutenowy (chorzy a celiakię) oraz zalecany osobo, ze skazą białkową! Ma 9x więcej błonnika od ziemniaków. Obniża cholesterol. Kiedy byłam dzieckiem pamiętam te rubinowo kwitnące krzaczory w ogródkach koło domu - wtedy były ozdobą, ale już pamiętam, że się mówiło o ich prozdrowotnym działaniu. Starsze sąsiadki sadziły je namiętnie ;)

pestka

Zadanych pytań: 424

12.10.2014 18:19

nic jeszcze z niej nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak