Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

01.11.2014 12:44

Do czego używacie kardamon? Mam trochę w ziarnach i nie bardzo wiem do czego mogę go wykorzystać.

Odpowiedzi (46)

romanrafal

Zadanych pytań: 1338

01.11.2014 14:37

nie używałem jeszcze kardamonu

Ankha

Zadanych pytań: 112

01.11.2014 14:50

Rownieza pijam kawe z kardamonem, poza tym uzywam go do ciast i ciasteczek, ktore maja w przepisie cynamon,

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

01.11.2014 15:02

Kawa z kardamonem jest pyszna :) Czasem dodaje do ciastek, do piernika, do miodownika i do mięsa w stylu indyjskim czyli np. do curry.

Wacław

Zadanych pytań: 1269

01.11.2014 15:03

czasem uzywam do kawy ale b.rzadko

cukiereczek

Zadanych pytań: 1860

01.11.2014 15:58

ja czasem dodaję do pieczonego mięsa

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

01.11.2014 16:24

używam do kawy i ciast piernikowych

gosia56

Zadanych pytań: 466

01.11.2014 16:26

czasami dodaję do kawy albo do pierników świątecznych;)

Mniam

Zadanych pytań: 87

01.11.2014 17:38

Kardamon dobrze współgra z czekoladą. Jest składnikiem przyprawy do piernika, więc można zrobić taką domową.

Gracer

Zadanych pytań: 124

01.11.2014 18:22

świetny dodatek do ciast deserów i kawy :)

borgia

Zadanych pytań: 89

01.11.2014 18:54

Lubię kuchnię indyjską, w której między innymi kardamon jest podstawą. Ale to taka wiadomość ogólna - oczywiście odsyłam do zerknięcia na przepisy. Spróbuj przygotować ryż z kardamonem - ja go bardzo często robię ot tak... z jakimkolwiek mięsem w sosie, niekoniecznie w indyjskim stylu. Na odrobinie ghee lub oleju podsmaż kilka ziarenek (ja rozwalam strączki i smażę wszystko) przez chwilkę. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż kolejną chwilę - do zeszklenia jedynie. Dodaj ryż i z nów chwila, aby tylko wysechł (mniemam, że płuczesz po prostu - ja tak :) ) i obtoczył się w tłuszczu. No i wlej odpowiednią ilość gorącej wody. Czyli na 1 szklankę ryżu 2 szklanki wody. Posól, przykryj i zwyczajnie ugotuj na minimalnym ogniu. Jest świetny. Ja jeszcze usuwam widoczne strączki zostawiając ziarenka. Jednak za pierwszym razem musiała głośno zaznaczyć chłopakom, że to nie mysie bobki w ryżu, a kardamon zwykły. Nie wiem jak wyglądają mysie bobki, ale tak mi się jakoś skojarzyło... Śmiało można rozgryzać :). To nie jest ryż wg kuchni indyjskiej, ale moje podejście do kardamonu - dla nas trafione.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak