Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

09.02.2013 11:44

Do używania w kuchni najbardziej zalecana jest deseczka drewniana . Na szklanych i plastikowych bakterie rozmnażają się najwięcej.

Odpowiedzi (7)

Habibi

Zadanych pytań: 690

09.02.2013 11:58

Ostatnio oglądałam program w TV, gdzie mówili, że najbezpieczniejsze są "deski" szklane! ...niestety nie są wygodne w użyciu - kupiłam, używam jako półmiska czasami na wędliny i sery, bo nie lubię na niej kroić... Za to słyszałam, ze nie z każdego drewna deski są dobre, bo te z miękkich gatunków, na których szybko tworzą się głębokie rysy - właśnie są siedliskiem bakterii, zwłaszcza jeśli ktoś kroi mięso, a potem inne produkty... Ilu fachoców tej dziedzinie, tyle zdań ;)

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

09.02.2013 12:10

Co do drewnianych - powinno się mieć 2 deski! Jedna do surowego mięsa, druga do wszelkich innych składników. Tak jak mówi Habbibi, w miejscach gdzie są rysy po nożu lęgną się bakterie, bo ciężko jest te drobniutkie wgłębienia doczyścić. Zaleca się żeby przynajmniej raz w tygodniu zwilżyć taką deskę, posolić i odstawić na 20 minut, następnie sól spłukujemy wrzątkiem.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

09.02.2013 12:12

Ponadto deski drewniane długo trzymają wilgoć po umyciu, a jak wiadomo w takim mokrym środowisku bakterie się szybciej mnożą. Dlatego drewnianą deskę po umyciu warto położyć na kaloryferze aby szybciej wyschła lub jeśli jest to lato np. na osłonecznionym parapecie

Agnieszka-87-25

Zadanych pytań: 51

09.02.2013 12:20

nie ja widziałam w tv program gdzie mówili że drewniana jest najgorsza, bo robią się na niej szczeliny i tam bakterie się rozmnażają ,najlepsza jest szklana

misia53

Zadanych pytań: 339

09.02.2013 12:35

najwyrażniej różne żródła podają różne wiadomości , ja słyszałam w radio gdzie wypowiadali się eksperci .

misia53

Zadanych pytań: 339

09.02.2013 19:26

Ja jednak upieram się przy swoim ,bo wiele czytałam i słyszałam ... Jeśli pojawi się nowy produkt to wiadomo trzeba go jakoś zareklamować i zachwalać .Każda gospodyni ma swój patent na sprzątanie i utrzymanie czystości a z twojego Mysiunia nie skorzystam, a o tym ,że należy dokładnie myć to nie wynalazek. Znalazłam wiele linków ,które pozostają w sprzeczności do siebie , ja jednak przytoczę ten : http://www.dobramama.pl/pokaz/239582/deska_do_krojenia

ben-ka

Zadanych pytań: 459

11.02.2013 14:26

A ja mam różne deski,szklanej nie lubię,używam drewnianych i plastilowych ,a ostanio kupiona z drzewa akacjowego jest supr!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak